Hernieuwbare energie opwekken gebeurt door elektriciteit en warmte te produceren uit onuitputtelijke bronnen. Voor gemeenten betekent dit een actieve rol in de ontwikkeling van projecten zoals zonneparken en windmolenvelden. Die dragen bij aan het behalen van de klimaatdoelen, zoals minder CO2-uitstoot.
Binnen de Regionale Energiestrategieën (RES) stellen de 30 regio's als doel om gezamenlijk minimaal 35 TWh aan hernieuwbare energie op land te realiseren in 2030. Dit wordt bereikt door windenergie op land en grootschalig zonne-energie op te wekken. Gemeenten werken in de RES-regio’s aan deze opgave met provincies, waterschappen, inwoners, maatschappelijke organisaties, energiecoöperaties, netbeheerders en het rijk.
Nieuws
Wind- en zonne-energie
Wind op land
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan nieuwe landelijke milieunormen voor windturbines op land. Om in de tussentijd windprojecten te realiseren op land, kunnen gemeenten eigen milieunormen vaststellen.
Zon op daken, objecten en land
Grootschalige opwek met zonne-energie vormt een belangrijk aandeel in de totale opwek van hernieuwbare energie. In de Voorkeursvolgorde zon wordt de gewenste prioritering aangegeven voor locaties voor de opwek van zonne-energie.
Regionale Energiestrategie (RES)
Overheden, maatschappelijke partners, netbeheerders, bedrijfsleven en waar mogelijk inwoners maken samen regionaal keuzes om te bepalen waar grootschalige opwek van duurzame wind- en zonne-energie een plek krijgt in de leefomgeving. Deze plannen worden beschreven in de Regionale energiestrategie (RES).