De salderingsregeling, die duurzame opwek van energie door consumenten stimuleert, mag alleen worden afgebouwd als er een goedwerkend alternatief is. Het risico is anders groot dat het animo voor noodzakelijke verduurzaming in de huur- en koopsector afneemt.
Nieuws
Nieuws
De vergadering vindt plaats aan het begin van een ‘heidag’ in Den Haag. Op de agenda staan onder meer de samenwerkingsovereenkomst en spelregelkader Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) en de EU bodemmonitoringsrichtlijn.
Het rijk, provincies (IPO), gemeenten (VNG) en waterschappen (UvW) hebben afspraken gemaakt over multifunctioneel gebruik van locaties voor de opwekking van zonne-energie. De overheden hebben afgesproken meer in te zetten op zonne-energie op onderbenutte daken en gevels, en bij uitzondering op landbouwgrond.
De lokaal vastgestelde normen voor de windparken Delfzijl en Karolinapolder zijn in orde volgens de Raad van State. Ook andere gemeenten en provincies hebben veel aan deze uitspraak. Het betekent dat elke gemeente in staat wordt gesteld om eigen beleid te ontwikkelen en onderzoek uit te laten voeren.
Op woensdag 19 april zijn 2 onderzoeken gepubliceerd over de effecten van afstandsnormen voor windturbines op land. Voor de VNG is het van belang dat mogelijke afstandsnormen de ambities van gemeenten en eerder gemaakte afspraken niet tegenwerken, en dat er voldoende ruimte voor maatwerk blijft.
In het Tweede Kamerdebat over afbouw van de salderingsregeling voor kleingebruikers van zonnepanelen deed minister Jetten enkele handreikingen die volgens de VNG en andere partijen nog geen harde toezeggingen zijn. Daarom vragen we de Eerste Kamer op 14 maart in te gaan op deze punten.
Afbouw van de salderingsregeling is nodig, maar zonder concreet alternatief kan dit leiden tot een kopersstaking met vertragende gevolgen voor de klimaatambities. Het gaat de bereidheid om te investeren in zonnepanelen verminderen.
De VNG vraagt de Kamer tegen het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling voor kleingebruikers te stemmen. We hebben 4 bezwaren, die het huidige tempo van de energietransitie kunnen vertragen. Dat stellen we in onze brief aan de Kamer.
Gemeenten zetten graag met provincies en rijk de schouders eronder zetten om voldoende hernieuwbare energie op te wekken. In onze inbreng voor het debat over elektriciteitsnet, energie-infrastructuur en RES vragen de VNG en IPO om de belemmeringen hiervoor, zowel technisch als in regelgeving, weg te nemen.
De Europese Commissie heeft de eerder gepubliceerde mededeling over het nieuwe REPower initiatief onlangs uitgewerkt tot een actieplan. In het REPowerEU-plan staat beschreven dat het Europese energiesysteem omgevormd moet worden om een einde te maken aan de afhankelijkheid van Rusland.