De lokaal vastgestelde normen voor de windparken Delfzijl en Karolinapolder zijn in orde volgens de Raad van State. Ook andere gemeenten en provincies hebben veel aan deze uitspraak. Het betekent dat elke gemeente in staat wordt gesteld om eigen beleid te ontwikkelen en onderzoek uit te laten voeren.
Eisen aan lokale normen
Het is de eerste keer dat de Raad van State oordeelt over lokale normen voor geluid, schaduw en veiligheid nadat de landelijke normen zijn vervallen. Sindsdien kunnen decentrale overheden zelf regels stellen op basis van hun plan-MER.
Deze normen moeten actueel en deugdelijk zijn, op zichzelf staan en toegesneden zijn op de lokale situatie. Voor de 2 windparken was dit het geval, bleek uit de uitspraak van 12 april. Het betekent niet dat de uitkomsten van de lokale onderzoeken specifiek ook direct landelijk gelden.
Afweging van belangen
Een traject voor lokale normering geeft de kans om met inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de raad in gesprek te gaan over wat ze belangrijk vinden, welke zorgen ze hebben en hoe die kunnen worden weggenomen.
Vervolgens vindt er politiek-bestuurlijk een afweging plaats van alle belangen. Enerzijds staan de belangen van de omwonenden voorop als het gaat om leefomgeving, veiligheid en eventuele overlast. Anderzijds hebben gemeenten, provincies en Nederland zich gecommitteerd aan de transitie naar duurzame energie-opwek, waarvan wind op land onderdeel is. Ook de haalbaarheid en daarmee de opbrengsten van het windpark spelen mee in de afweging.
Voor elke strengere norm is dan de vraag: hoeveel minder hinder heeft dat tot gevolg ten opzichte van de afname van de opbrengst van het windpark? Is de exploitatie van het windpark daarmee nog haalbaar? De uitspraken van de Raad van State geven houvast bij deze afweging.
Voorbeelden van lokale normen
Op de helpdesk Wind op Land staan voorbeelden van lokale specifieke milieunormen die provincies en gemeenten hebben vastgesteld.