Bent u onlangs bij een gemeente begonnen aan de energietransitie? En heeft u behoefte aan meer inzicht in de opgave, handvatten om daadwerkelijk het verschil te maken en het opbouwen van een eigen netwerk? Meld u dan aan voor een van onze 2-daagse masterclasses.

De VNG organiseert ook dit jaar masterclasses die een kickstart bieden in het werken aan de energietransitie. We praten u in 2 dagen bij over de energietransitie en hoe u als ambtenaar de uitdagingen waar gemeenten voor staan, kunt aangaan. U leert wat het Klimaatakkoord voor gemeenten betekent en verdiept u verder in een opgave die bij uw werkzaamheden past. En net zo belangrijk: u bouwt uw eigen netwerk op en maakt kennis met de VNG. Een kick-start van uw nieuwe baan of positie dus.  

Over het thema 'Energiesysteem van de toekomst' geven we dit jaar 2 keer dezelfde masterclass. U kunt kiezen uit deze data:

  • donderdag 16 en vrijdag 17 mei
  • woensdag 16 en donderdag 17 oktober 

Bekijk de overige thema's

Het energiesysteem van de toekomst 

In het Klimaatakkoord is afgesproken om meer energie uit zon en wind op te wekken. Iedereen in Nederland krijgt te maken met hernieuwbare bronnen in de leefomgeving. Dit vraagt maatwerk. Overheden, maatschappelijke partners, netbeheerders, bedrijfsleven en inwoners werken regionaal samen aan de ruimtelijke inpassing, lokaal eigenaarschap en de benodigde netcapaciteit.

Ruimte op het stroomnet is een voorwaarde voor de opwek van duurzame energie, en om gebouwen van het aardgas te halen. Alleen is het energiesysteem nog niet ingericht op de opgaven waar Nederland voor staat. Het is daarom belangrijk om maatschappelijk af te wegen waar en wanneer netten uitgebreid of nieuw aangelegd worden. 

Welke rol heeft u als ambtenaar of projectleider? Tijdens deze 2-daagse masterclass leert u wat een Regionale Energiestrategie (RES) voor gemeenten betekent en welke uitdagingen en kansen er zijn voor de realisatie van zon en wind. U weet hoe u duurzame opwek verbindt met andere sectoren (gebouwde omgeving en industrie), wat het ‘integraal programmeren van het energiesysteem’ concreet inhoudt en welke lokale energie-oplossingen er zijn. Aan het eind van deze masterclass heeft u een netwerk opgebouwd met collega’s buiten de deur die aan dezelfde opgaven werken. 

Locatie en tijd

  • Hotel Kaapdoorn, Postweg 9, 3941 KA Doorn 
  • De 2-daagse begint rond 10 uur ’s ochtends en duurt tot 15 uur de volgende dag. Een hotelovernachting en diner horen bij het programma. 

Doelgroep

Gemeentelijke projectleiders en beleidsmedewerkers die starten in de energietransitie en in dienst zijn van gemeenten (in principe geen ingehuurde medewerkers). We gaan wel uit van enige basiskennis over energie en de aanpak van de gemeente in de transitie naar een duurzame leefomgeving. Ook als u al werkervaring heeft, maar nog niet binnen de gemeentelijke energieopgave, dan bent u welkom.  

Voor ambtenaren die zich op strategisch, integraal niveau bezighouden met de energietransitie, organiseert de VNG een andere masterclass: Een strategische blik op de gemeentelijke energietransitie

Kosten

De VNG neemt de kosten van de organisatie en de catering op zich. De kosten voor u als deelnemende gemeente zitten in de overnachting en het ontbijt. Die moet u zelf boeken, na een bevestiging van deelname, door een e-mail te sturen naar reserveringen@kaapdoorn.nl 

Meer informatie

Lees meer over de masterclasses

Wilt u meer informatie? Mail Wendy van Schie, wendy.vanschie@vng.nl, dan nemen we contact met u op.

Organisator

VNG