Bent u onlangs bij een gemeente begonnen aan de energietransitie? En heeft u behoefte aan meer inzicht in de opgave, handvatten om daadwerkelijk het verschil te maken en het opbouwen van een eigen netwerk? Meld u dan aan voor een van onze 2-daagse masterclasses.

De VNG organiseert ook dit jaar masterclasses die een kickstart bieden in het werken aan de energietransitie. We praten u in 2 dagen bij over de energietransitie en hoe u als ambtenaar de uitdagingen waar gemeenten voor staan, kunt aangaan. U leert wat het Klimaatakkoord voor gemeenten betekent en verdiept u verder in een opgave die bij uw werkzaamheden past. En net zo belangrijk: u bouwt uw eigen netwerk op en maakt kennis met de VNG. Een kick-start van uw nieuwe baan of positie dus.  

Over het thema 'Lokale warmtetransitie en verduurzamen utiliteitsbouw' geven we dit jaar 3 keer dezelfde masterclass. U kunt kiezen uit deze data:

  • donderdag 3 en vrijdag 4 oktober
  • donderdag 28 en vrijdag 29 november

Bekijk de overige thema's

De lokale warmtetransitie en verduurzamen utiliteitsbouw 

In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat gemeenten de regie voeren op het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving, via een gebiedsgerichte aanpak. Maar wat betekent dat eigenlijk, regievoeren? En wat vraagt dat van u als startende ambtenaar of projectleider? 

Samen kijken we wat de afspraken uit het Klimaatakkoord betekenen voor u, als ambtenaar die werkt aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. We gaan samen aan de slag met het uitvoeringsplan: wat neemt u daarin op, wie heeft u daar allemaal bij nodig? Wie zijn uw interne en externe partners en hoe verhouden zij zich tot het omgevingsplan? 

We kijken daarbij natuurlijk ook naar de samenhang met andere gemeentelijke opgaven en uitdagingen. Denk aan de aanpak van energiearmoede, isoleren van gebouwen met slechte energielabels, netcapaciteit, het meenemen van bedrijven, of uw eigen gemeentelijke vastgoed zoals scholen en sportaccommodaties.  

We kijken ook naar communicatie: draagvlak, participatie, weerstand, belangen. U komt het allemaal tegen bij het opstellen en uitvoeren van de energietransitie. Hoe maakt u verbinding tussen beleidsambities en doelgroepen en stakeholders? Daar gaan we samen mee aan de slag. 

Tijdens deze 2-daagse masterclass nemen we u van begin tot eind mee in de wijkaanpak. Aan het eind van deze masterclass heeft u beter inzicht in uw eigen rol en in hoe uw gemeente de regierol kan invullen. U weet welke andere opgaven er allemaal spelen en heeft een netwerk opgebouwd met collega’s buiten de deur die aan dezelfde opgaven werken.

Locatie en tijd

  • Hotel Kaapdoorn, Postweg 9, 3941 KA Doorn 
  • De 2-daagse begint rond 10 uur ’s ochtends en duurt tot 15 uur de volgende dag. Een hotelovernachting en diner horen bij het programma. 

Doelgroep

Gemeentelijke projectleiders en beleidsmedewerkers die starten in de energietransitie en in dienst zijn van gemeenten (in principe geen ingehuurde medewerkers). Ook als u al werkervaring heeft, maar nog niet binnen de gemeentelijke energieopgave, dan bent u welkom. We gaan er wel van uit dat u enige basiskennis heeft over energie en de aanpak van gemeenten in de energietransitie. 

Voor ambtenaren die zich op strategisch, integraal niveau bezighouden met de energietransitie, organiseert de VNG een andere masterclass: Een strategische blik op de gemeentelijke energietransitie

Kosten

De VNG neemt de kosten van de organisatie en de catering op zich. De kosten voor u als deelnemende gemeente zitten in de overnachting en het ontbijt. Die moet u zelf boeken, na een bevestiging van deelname, door een e-mail te sturen naar reserveringen@kaapdoorn.nl 

Meer informatie

Lees meer over de masterclasses

Wilt u meer informatie? Mail Wendy van Schie, wendy.vanschie@vng.nl, dan nemen we contact met u op.

Organisator

VNG