Gemeenten hebben een brede taak in de Jeugdwet. Zij geven de toegang tot jeugdhulp vorm, en zorgen ervoor dat kinderen en ouders goede en toegankelijke jeugdhulp krijgen, door contracten aan te gaan met jeugdhulpaanbieders. Ook zijn gemeenten opdrachtgever voor gecertificeerde instellingen, die jeugdbescherming en jeugdreclassering bieden. Verder nemen gemeenten maatregelen om kindermishandeling aan te pakken.
Nieuws
Ons standpunt
Naast een toename van jongeren in de jeugdzorg, is meer zorg nodig voor mensen met psychische problemen. Dit leidt bij gemeenten, door gebrek aan financiële compensatie door het Rijk, tot forse tekorten. Met alle gevolgen van dien: wachtlijsten, bezuinigingen, uitgesteld onderhoud, enzovoort.
Programma Zorg voor de jeugd

De zorg voor jeugd samen steeds beter maken. Dat is het doel van het programma Zorg voor de Jeugd, waarin professionals, gemeenten, Rijk, cliënten- en jeugdhulporganisaties samenwerken. Niet vanachter een bureau, maar in de lokale praktijk.
Pleegzorg en gezinshuizen
Pleegzorg en gezinshuizen vallen onder de Jeugdwet. Volgens deze wet moeten kinderen bij uithuisplaatsing in principe in een gezinssetting worden opgenomen, zodat kinderen zo thuis mogelijk kunnen opgroeien.
Integrale vroeghulp
Hoe organiseer ik als gemeente goede zorg voor jonge kinderen met een (dreigende) ontwikkelingsachterstand? Netwerken Integrale Vroeghulp zijn er voor kinderen met meervoudige complexe vragen.
Vrijgevestigde jeugdhulpaanbieders
De Jeugd-GGZ maakt deel uit van het totale aanbod van jeugdhulp in de gemeente. Vrijgevestigde aanbieders vormen hiervan een belangrijk onderdeel.
Meer over jeugdhulp
Binnen de jeugdhulp gebeurt veel. Hieronder bieden we u meer informatie over verschillende onderwerpen.
Vraag en antwoord
-
Voor vrijgevestigde zorgaanbieders werkzaam in de Jeugdwet geldt dat praktijken met een omzet onder de 125.000 euro niet hoeven te beschikken over een controleverklaring van een accountant in het kader van de financiële productieverantwoording. Echter, gemeenten mogen hier van afwijken door toch ook dergelijke een verplichting op te leggen voor een omzet lager dan 125.000 euro.
-
Als gekozen is voor een bepaald profiel, is het de bedoeling om de zorg binnen het profiel te behandelen. Als blijkt dat de problematiek zwaarder is dan aanvankelijk gedacht en daardoor meer tijd vergt, kan contact opgenomen worden met de contractmanager/contactpersoon van de gemeente.
-
U kunt bij het Inspectieloket Jeugd navragen of de calamiteit gemeld is door de jeugdhulpaanbieder of gecertificeerde instelling en of de inspectie een onderzoek instelt. Als de inspectie een actieve rol vervult, dan stelt zij de gemeente daarvan op de hoogte. In verband met het ontbreken van bevoegdheden is het niet aan te raden om als gemeente zelf onderzoek te doen of onderzoek te laten doen naar een calamiteit.
Agenda
Ondersteuning van kwetsbare jongeren 16-27 jaar
Hier vindt u kennis, regelgeving en goede voorbeelden bij de ondersteuning aan kwetsbare jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Het gaat om een integrale aanpak op alle domeinen waar jongeren mee te maken krijgen: support, wonen, school & werk, inkomen & schulden, en welzijn & gezondheid.
Edgar Oomen is projectleider 16-27 bij de VNG. Wilt u deelnemen aan het Landelijk gemeentelijk netwerk overleg? Meld u aan via edgar.oomen@vng.nl.
Woonplaatsbeginsel
Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet regelt welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor de jeugdhulp. Het woonplaatsbeginsel gaat veranderen. Dit is een wettelijk traject dat eind 2020 wordt afgerond.
Aanbesteden van jeugdhulp
Hoe combineer je de gewenste transformatie in het sociaal domein met een aanbestedingstraject? Om gemeenten nu te ondersteunen is er het Kennis- en Ontwikkelcentrum Inkoop Sociaal Domein bij PIANOo.
Modelformulieren: gesloten jeugdhulp
De factsheet Gesloten jeugdhulp helpt gemeenten, Raad voor de Kinderbescherming en kinderrechters bij afspraken over 'gesloten jeugdhulp met toestemming ouders'. Er zijn negen voorbeeldformulieren beschikbaar.
Hoe zit het met de jeugdhulp in uw gemeente?
Bekijk de lokale cijfers van uw gemeente in een overzichtelijk dashboard op waarstaatjegemeente.nl