Mensen met psychiatrische en sociaal-maatschappelijke problemen kunnen hun zelfstandigheid vaker behouden als passende ondersteuning in de thuissituatie beschikbaar is. Daarom zetten we samen een duurzame beweging in gang om kwalitatief goede, beschikbare en betaalbare hulp dichtbij mensen te organiseren: van beschermd wonen naar een beschermd thuis. Via deze pagina informeren we gemeenten en partners over de implementatie van alle onderdelen.
Bent u nieuw op dit werkgebied? Bent u op zoek naar een kapstok met basiskennis hierover? Bekijk dan onze Basiskennis Beschermd Thuis (pdf, 809 kB)
Tijdlijn Beschermd Thuis
Actueel: Leertrjaject Passend beschikken
Samen met gemeenten die hiermee aan de slag willen, willen we ons inzetten om een 'passende beschikkingsduur' tot norm te maken. Dit doen we in een gezamenlijk leertraject Passend beschikken.
Lees meer over het hoe en waarom van passend beschikken en het leertraject
Nieuws
Hoofdonderwerpen: de belangrijkste informatie
Missie en visie
Met het breed omarmde advies van de Commissie Toekomst Beschermd Wonen startten gemeenten en Rijk in samenwerking met partners in 2015 aan de bredere beweging voor sociale inclusie voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Meer weten over de ‘Dannenbergvisie’?
Organisatie en ondersteuning
Gemeenten kunnen ondersteuning krijgen van experts bij de transitie van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis. Lees hier over de mogelijkheden bij de verschillende thema’s en processen en bekijk het overzicht van de overleg- en besluitvormingsstructuur.
Regionale samenwerking
Het ambtelijk en bestuurlijk netwerk bevordert samenwerking door ervaringen te delen en informatie uit te wisselen. Samen volgen we de voortgang via het Dashboard en sturen indien nodig bij.
Woonplaatsbeginsel BW
We creëren een prikkel voor alle gemeenten om te investeren in een adequate zorginfrastructuur en preventie voor cliënten én lossen de problemen van onevenredige financiële belasting van gemeenten op als gevolg van de aanwezigheid van het bestaande aanbod.
Objectief verdeelmodel
Beschermd Wonen is een taak van alle gemeenten. Met een nieuw objectief verdeelmodel wordt dit ook financieel mogelijk gemaakt. Lees hier meer over het objectief verdeelmodel BW.
Inning eigen bijdrage (iEb)
Eind 2022 wijzigt de werkwijze van gegevensuitwisseling tussen gemeenten en CAK bij de inning van de eigen bijdrage voor beschermd wonen (BW). We lossen bestaande knelpunten op én zorgen voor een toekomstbestendige inning van de eigen bijdrage.
Agenda
Vraag en antwoord
-
De landelijke inkoop van enkele zeer specialistische voorzieningen (via een Landelijk Transitie Arrangement) is ook uitgesteld. De VNG heeft de betreffende instellingen en gemeenten waar deze instellingen staan hiervan op de hoogte gesteld.
-
43 centrumgemeenten ontvangen op dit moment via het gemeentefonds ongeveer € 1,4 miljard voor het organiseren van Beschermd Wonen.
-
Gemeenten zijn op grond van de Wmo 2015 verantwoordelijk voor ongeveer 24.000 cliënten Beschermd Wonen. Vóór de openstelling van de Wlz in 2021 waren dit er ongeveer 38.000.
VNG Fora
Ondersteuning en geschillen
Ondersteuning
Gemeenten kunnen ondersteuning krijgen door onder andere het Transitieteam Beschermd Thuis en regio-adviseurs of informatie uitwisselen via het netwerk MOBW en de leernetwerken.
Leertraject Passend beschikken
Samen met gemeenten die hiermee aan de slag willen, willen we ons inzetten om een 'passende beschikkingsduur' tot norm te maken. Dit doen we in een gezamenlijk leertraject Passend beschikken.
Lees meer over het hoe en waarom van passend beschikken en het leertraject
Geschillen landelijke toegankelijkheid BW/MO
Gemeenten hebben afspraken over de landelijke toegankelijkheid van BW- en MO-voorzieningen vastgelegd in convenanten met daarbij horende handreikingen. Met geschillen kunnen zij terecht bij de commissie 'Woonplaatsbeginsel en Toegang’ een subcommissie van de nieuwe Geschillencommissie Sociaal Domein.
Lees meer over de convenanten, handreikingen en de geschillencommissie
Themarapport beschermd wonen
In dit themarapport wordt informatie getoond over de beschermd wonen situatie in de beschermd wonen regio's. Bekijk het themarapport op Waarstaatjegemeente.nl
Interviews
Nog lopende reeks van interviews met o.a. gemeentebestuurders over de beweging van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis.
Nieuwsbrief Beschermd Thuis en Aanpak Dakloosheid
Blijf op de hoogte via onze Nieuwsbrief Beschermd Thuis en Aanpak Dakloosheid!