Gemeenten hebben een belangrijke taak in het voorkomen en terugdringen van dakloosheid. Ieder mens heeft recht op een veilige en betaalbare plek om te wonen. Een betaalbaar en veilig ‘thuis’ is een basisbehoefte. Een basisbehoefte waarvoor een toenemend aantal mensen op dit moment niet in wordt voorzien. Nederland wil, net als 27 andere EU-landen, ervoor zorgen dat in 2030 niemand meer dakloos is. Daarvoor is een ambitieus Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst een Thuis gepresenteerd.
Tijdlijn aanpak dakloosheid
Nieuws
Informatie / hoofdonderwerpen
Missie en visie
Om dakloosheid terug te dringen, gaan we uit van 6 leidende en onderling samenhangende principes. Deze principes vormen het kompas van nationaal, regionaal en lokaal beleid.
Organisatie en ondersteuning
De VNG wil een platform zijn om die uitwisseling van kennis te faciliteren en gemeenten ondersteunen in de bestrijding van dakloosheid. We werken daarbij samen met het rijk en maatschappelijke organisaties, samen vormen we een coalitie tegen dakloosheid.
Opvang en doelgroepen
We moeten fundamenteel anders naar dakloosheid kijken. Niet meer dakloosheid proberen te bestrijden met allerlei vormen van ‘maatschappelijke opvang’, maar primair ervan uitgaan dat het om mensen gaat die een eigen woonplek nodig hebben.
Preventie
Voorkomen van dakloosheid is altijd beter dan proberen die op te lossen. Daarom willen we nog meer inzetten op preventie. Er is al heel veel bekend over preventie en wat daarin werkt.
Samenhang met andere programma's
Overzicht van programma's die samenhangen met de aanpak van dakloosheid.
Financiën
Uitleg over de financiering van de aanpak van dakloosheid.
Agenda
Praktijkvoorbeelden
VNG Fora
HANDREIKINGEN EN TIPS
Overzicht van handreikingen en tips voor de aanpak van dakloosheid.
GESCHILLEN LANDELIJKE TOEGANKELIJKHEID
Afspraken over de landelijke toegankelijkheid van BW- en MO-voorzieningen zijn vastgelegd in convenanten met bijbehorende handreikingen. Gemeenten kunnen met geschillen terecht bij de commissie 'Woonplaatsbeginsel en Toegang’ (een subcommissie van de nieuwe Geschillencommissie Sociaal Domein).
Lees meer over de convenanten, handreikingen en de geschillencommissie
Nieuwsbrief Beschermd Thuis
Blijf op de hoogte via de Nieuwsbrief Beschermd Thuis, in de nieuwsbrief besteden we ook aandacht aan de aanpak van dakloosheid!