In de Vangnetvoorziening vinden dak- of thuisloze mensen uit de gemeente huisvesting, met ondersteuning zodat zij na een jaar kunnen doorstromen naar reguliere zelfstandige huisvesting.

Jaartal

2024

Gemeente

Succesvol

De eerste vangnetvoorziening in Friesland is een feit. De vangnetvoorziening is een initiatief van een samenwerking tussen gemeente de Fryske Marren, woningcoöperatie Dynhus en zorgaanbieder LIMOR. De opdracht voor decentralisatie van de Maatschappelijke Opvang ligt in het vooruitzicht. Dit is een uniek project wat inmiddels al twee jaar met grote tevredenheid loopt.

De afgelopen twee jaar zijn er 14 mensen positief doorgestroomd naar een passende vervolgplek. Er staan drie voorwaarden voorop binnen het wonen in de vangnetvoorziening; Openstaan voor ondersteuning van LIMOR, geen overlast veroorzaken en de huur tijdig betalen. Beginnen bij een woning, zonder allerlei extra voorwaarden. Dat is de basis om een leven op te bouwen zoals de bewoner dat zelf wil. Uitgangspunt is eigen regie. Bewoners hebben direct het gevoel dat het hun eigen plek is, omdat het huurcontract op eigen naam staat. Ongeacht een negatief huurverleden. Het begint bij vertrouwen.

Waardevol

Door het creëren en aanbieden van een vangnetvoorziening in de gemeente kan er adequaat worden ingespeeld op dreigende dakloosheid of woonproblemen. Inwoners blijven in de eigen gemeente, wat ten goede komt van zijn of haar herstel. Dit met het oog op o.a. eigen netwerk, voorzieningen en daginvulling. Bij elke bewoner wordt er individueel gekeken wat er nodig is om zo zelfstandig mogelijk te wonen. De ondersteuning kan opgeschaald of uitgebreid worden. De bewoner verhuist pas, zodra deze daar aan toe is. Doen wat nodig is, dat staat voor alle betrokkenen voorop! De doelgroep is breed en gevarieerd. Dit zorgt voor een mooie balans van krachten en een positieve dynamiek onder de bewoners van het pand. Ze helpen elkaar of leren met- en van elkaar.

Herbruikbaar

Dit concept is eenvoudig te realiseren in iedere gemeente. Een belangrijke voorwaarde is dat er passende en tijdelijke huisvesting aan de inwoners wordt geboden. Er moeten duidelijke afspraken liggen met de gemeente, zorgaanbieder en eventueel de woningcoöperatie over de inhoud van de zorg en bekostiging van de ondersteuning.

Winnen

Er vallen minder mensen tussen wal en schip. Hierdoor zijn er meer mensen die uiteindelijk succesvol zelfstandig gaan wonen. We doen datgene wat nodig is om bewoners zo spoedig mogelijk te laten verhuizen naar een Gewoon Thuis. Een huis voor iedereen, een basisrecht voor iedere inwoner van Nederland. Het uitgangspunt is om de gezondheid, het welzijn en de levenskwaliteit van de inwoner te verhogen.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de kanshebbers voor #GemeenteDelers 2024.