Buurtkastjes versterken de sociale cohesie, dragen bij aan duurzaamheid door hergebruik en helpen mensen die het financieel minder breed hebben. Deze kastjes fungeren als een laagdrempelige manier voor buurtbewoners om hulp en steun te bieden, door het delen van producten zoals kleding, speelgoed en verzorgingsmiddelen. Ze stimuleren interactie, zorgen voor een vergroting van de sociale netwerken en dragen bij aan een duurzamere samenleving door het hergebruik van spullen.

Jaartal

2025

Gemeente

Succesvol 

Het succes is vooral te danken aan de eenvoud van het concept. Veel mensen willen iets voor hun buurt doen, maar weten niet waar of hoe te beginnen. De gemeente stelt buurtkastjes beschikbaar. Hierdoor maak je het voor bewoners makkelijk en concreet om iets voor hun buurt te doen. De kastjes moeten in de openbare ruimte staan. In samenspraak met de gemeente wordt naar een geschikte locatie gezocht. Hierdoor is de drempel zeer laag om er als bezoeker gebruik van te maken, zeker ten opzichte van wanneer ze bijvoorbeeld in een voortuin staan. Het frequente gebruik toont de impact van het initiatief. De inhoud wisselt voortdurend, elke dag is anders. De samenwerking tussen de beheerders via een Whatsappgroep zorgt ervoor dat alle kastjes goed gevuld blijven. De reacties van zowel de beheerders als de buurtbewoners zijn positief. Een van de beheerders omschrijft het treffend als "buurtgeluk", een term die goed weergeeft wat deze kastjes brengen. Eén andere beheerder vertelt: _“Het kastje brengt echt iets in beweging. Het geeft me een goed gevoel en zorgt voor verbinding. Kleine gebaren, een praatje op de stoep en spullen delen: dat maakt de buurt een stukje leuker. Buurtgeluk in een kastje, vlakbij huis!”._ Zo zet een mevrouw bijvoorbeeld maaltijden in het kastje voor buurtbewoners die dat goed kunnen gebruiken. 

Waardevol 

De buurtkastjes dragen bij aan maatschappelijke doelen zoals armoedebestrijding, duurzaamheid en sociale verbinding. Het is een manier voor bewoners om op een praktische manier bij te dragen aan hun buurt, zonder complexe drempels. Iedereen mee meedoen, van jong tot oud. Dit maakt het een waardevolle aanvulling op de leefomgeving en bevordert het welzijn van de bewoners door hen direct te betrekken bij het welzijn van anderen. Duurzaam De buurtkastjes dragen bij aan meerdere Global Goals, zoals armoedebestrijding (doel 1), verantwoorde consumptie en productie (doel 12) en minder ongelijkheid (doel 10). Ze verminderen verspilling door hergebruik van spullen en stimuleren circulaire economie op buurtniveau. Het leerwerkbedrijf maakt de kastjes, wat bijdraagt aan sociale duurzaamheid. Een van de beheerders zegt: “ _Ik werk bij een kringloopwinkel en daar draait het ook om delen. Het kastje voelt als een verlengstuk daarvan. Elke week neem ik een tas kleding mee. 5 Nieuwe kleding is zo weg, en wat overblijft gaat weer terug naar de kringloop. Hoe leuk is dat? Je ziet bezoekers die er echt blij van worden. Het is nodig, ook dicht bij huis.”_ De kastjes zijn een laagdrempelige en praktische manier om duurzaamheid tastbaar te maken, direct in de eigen buurt. 

Herbruikbaar 

Dit initiatief kan ook in andere gemeenten van toegevoegde waarde kan zijn. Het is vast niet de enige gemeente die dit doet, maar dit bericht zou wellicht een stimulans voor die andere gemeenten kunnen zijn. De laagdrempeligheid en de positieve impact op het buurtgevoel laten zien hoe een eenvoudig initiatief kan uitgroeien tot iets dat werkelijk verschil maakt. 

Winnen 

Deze casus moet winnen omdat het een laagdrempelig initiatief is wat echt wat teweeg brengt in de maatschappij wat anders niet zou plaatsvinden. Het klinkt zó simpel dat je je kunt afvragen ''Moet dit echt gefaciliteerd worden?''. Het antwoord is Ja! Door buurtkastjes te faciliteren leveren bewoners een waardevolle bijdrage aan maatschappelijke doelen zoals armoedebestrijding, duurzaamheid en sociale verbinding. Het zijn kleine dingen met een groot effect. 

Datum start 

01-01-2024


Datum eind 

Doorlopend

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2025.

 

 

Gerelateerde links