Met het Nationaal Actieplan Dakloosheid ‘Eerst een thuis’ willen we dakloosheid in Nederland fors en structureel terugdringen. Er zijn diverse monitoringsinstrumenten die helpen om beter inzicht te krijgen en om beter te kunnen sturen op de opgave. De verschillende instrumenten vullen elkaar aan en sluiten zoveel mogelijk op elkaar aan.

Infographic

NB: klik op de afbeelding om deze te vergroten of download de infographic als PDF (663 kB)

Aansluiting bij ETHOS Light

De instrumenten sluiten zoveel mogelijk aan bij de ETHOS Light-systematiek. ETHOS staat voor European Typology of Homelessness and Housing Exclusion waarbij dakloosheid wordt gezien als een gebrek aan volwaardige huisvesting. ETHOS Light is ontwikkeld als instrument om het aantal dak- en thuisloze mensen in kaart te brengen en geldt als minimale classificatie van dakloosheid. In het Nationaal Actieplan Dakloosheid wordt ETHOS Light genoemd als meest bruikbare definitie om dakloosheid in kaart te brengen.

Monitor Dakloosheid

De VNG, het ministerie van VWS, Valente en het CBS hebben de Monitor Dakloosheid ontwikkeld. Het doel van de Monitor Dakloosheid is om dakloosheid structureel te kunnen monitoren en om hierover op zowel regionaal niveau als op landelijk niveau inzichten te publiceren.

De Monitor Dakloosheid beperkt zich vooralsnog tot de personen in de noodopvang (ETHOS Light-categorie 2) en de personen in de tijdelijke opvang (ETHOS Light-categorie 3). Deze categorieën zijn namelijk het beste te monitoren door middel van het opvragen van registraties.

De Monitor Dakloosheid zal worden uitgevoerd door het CBS. In de aanleverstructuur verzorgen zowel de centrumgemeenten beschermd wonen en maatschappelijke opvang als de maatschappelijke opvangorganisaties de aanlevering. Er is een grote verscheidenheid in typen opvang voor dakloze personen en de (daaruit voortvloeiende) plek en wijze van registratie. Daarom is een gezamenlijke inspanning nodig van gemeenten én opvangorganisaties. De gegevens worden op BSN-niveau aangeleverd aan het CBS. De eerste uitvraag start op 1 maart 2024. 

De data worden openbaar gepubliceerd op Waarstaatjegemeente.nl en op de website van het CBS. Naar verwachting is dit in het najaar van 2024. 

ETHOS-telling dak- en thuisloosheid

ETHOS-telling is een landelijk telonderzoek dat inzicht biedt in dak- en thuisloosheid in Nederland. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kansfonds en Hogeschool Utrecht. De methode gaat uit van een eendaagse telling in een gemeente of regio, een zogenoemde point-in-time-meting. Alle organisaties of mensen die in aanraking komen met dak- en thuisloze mensen vullen op de dag van de telling vragenlijsten in over mensen die vallen in de ETHOS-categorieën. De telling wordt uitgevoerd door mensen en organisaties die in contact zijn met mensen die in leefsituaties van dak- en thuisloosheid verkeren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die maatschappelijke opvang bieden, inloophuizen en zorginstellingen. 

In de ETHOS-telling wordt een bredere definitie gehanteerd dan in de cijfers van het CBS. Naast mensen in de openbare ruimte en noodopvang, worden in de ETHOS-telling bijvoorbeeld ook mensen geteld die vanwege een gebrek aan huisvesting verblijven in een stacaravan of auto. Ook mensen die verblijven bij vrienden, familie en kennissen worden geteld. Kijk voor meer informatie op de website van Kansfonds.

Landelijke schatting CBS

Sinds 2009 berekent het CBS jaarlijks het aantal dakloze mensen tussen 18 en 65 jaar in Nederland. Het CBS richt zich op ETHOS Light categorieën 1, 2, 5 en 6. Categorie 3 valt alleen onder de schatting van het CBS voor zover het gaat om mensen die verblijven in de crisisopvang of in alternatieve tijdelijke opvang. 

Meer informatie over de landelijke schattingen en bevindingen van het CBS 

Dashboard Nationaal Actieplan Dakloosheid

De focus van het dashboard Nationaal Actieplan Dakloosheid is de monitoring van de realisering van de uitvoering en acties van het NAD om daarmee inzicht te krijgen in de transformatie van opvang naar preventie en Wonen Eerst. Het dashboard zal inzicht geven in wat centrumgemeenten doen om de ambities van het Nationaal Actieplan Dakloosheid te realiseren. Het dashboard is nog in ontwikkeling en zal worden gepubliceerd op Waarstaatjegemeente.nl. Zie voor meer informatie: