Nederland heeft zich internationaal gecommitteerd aan de doelstelling om in 2030 de uitstoot van CO2 met 49% terug te dringen ten opzichte van 1990. In het Klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt om te komen tot een haalbare, betaalbare en uitvoerbare transitie voor gemeenten en inwoners.

Gerelateerde onderwerpen

Wegwijzer hoge energieprijzen

De hoge energiekosten en de almaar stijgende inflatie zorgen bij een groeiend aantal huishoudens, ondernemers en ook gemeenten voor financiële problemen. De VNG krijgt veel vragen hierover. We hebben links op een rij gezet naar meer informatie over de verschillende problemen die samenhangen met de hoge energieprijzen. 

Ga naar de wegwijzer hoge energieprijzen

Het kraakt en het piept in het fysiek domein

De uitvoeringskracht van gemeenten in het fysieke domein bevindt zich in een negatieve spiraal. Dat blijkt uit onderzoek van BMC in opdracht van de VNG. Het doorbreken hiervan vergt een forse inspanning van rijk en gemeenten. Het begint bij inzicht in de mechanismen van haperende uitvoeringskracht en de rol die betrokkenen daarin spelen.

Lees het onderzoeksrapport

Aan de slag met de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering

Samen met gemeenten werken we aan het sterker en slimmer maken van de uitvoering. We kopen samen in, werken samen aan nieuwe producten en diensten en spreken standaarden af. Dat doen we vanuit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU) en het bijbehorende fonds GGU. Elke gemeente draagt hieraan bij en kan gebruik maken van meer dan 70 oplossingen die vanuit dit fonds zijn ontwikkeld.

Hieronder staan de producten, diensten en programma’s die helpen om uw dienstverlening te verbeteren.

Meest recente discussies op het VNG-forum

Klimaat

1243 deelnemers | Laatst bijgewerkt op 17 mei 2024 om 10:41

Hoe zit het met het energieverbruik en klimaat in uw gemeente?

Bekijk de lokale cijfers van uw gemeente in een overzichtelijk dashboard op waarstaatjegemeente.nl.

Velden met een * zijn verplicht.

Blijf op de hoogte

Met een nieuwsbrief informeert het VNG-programma Energie u over ontwikkelingen rondom de energietransitie vanuit gemeentelijk perspectief en bieden we een overzicht van bijeenkomsten die we organiseren rond dit thema. 

Wilt u op de hoogte blijven over de energietransitie? Meld u aan voor de nieuwsbrief