Knelpunt: Woningcorporaties, gemeentelijke loketten en buitenstaanders weten vaak niet goed wat ze met verward gedrag aan moeten

Wanneer buitenstaanders niet goed weten wat ze met verward gedrag aan moeten, wordt er soms later of slechter ingegrepen dan nodig.

Veel mensen komen niet vaak in contact met iemand met verward gedrag, op straat, in de vereniging of in een professionele setting. Hoe u daar in het moment op reageert, en welke stappen er na zo’n ontmoeting of observatie bijdragen aan een oplossing is voor buitenstaanders dan ook niet altijd duidelijk. Daardoor blijven personen met verward gedrag soms onnodig lang in een problematische situatie. Niet elk verward gedrag vraagt om een oplossing zoals in de handelingsbank omschreven … Soms vraagt het vooral om acceptatie en gezien en gehoord worden.

Hieronder vindt u een aantal oplossingen voor het knelpunt. Als de oplossing voor een specifieke groep geldt (zorg mijdend, overlast gevend of hoog risico op gevaarlijk gedrag) dan staat dat erbij.