Knelpunt: U kunt geen geschikte behandeling of opnameplek vinden wanneer dat nodig is

Er zijn te weinig zorgplekken voor personen met verward gedrag die zorg mijden. Soms kunnen ze wel terecht bij de GGZ, een verslavings- of een geriatrische kliniek. Maar ook deze partijen zijn niet altijd in staat om mensen die zorg mijden afdoende te helpen. Bijvoorbeeld omdat mensen die zorg mijden niet op komen dagen. En als een cliënt gemotiveerd raakt om bijvoorbeeld een beschermd wonen plek te accepteren, kan er voor zo’n plek een wachtlijst zijn.

Het komt regelmatig voor mensen met verward gedrag die zorg mijden geen adequate zorg krijgen. Omdat de drempel om naar een behandelend psychiater te hoog is, of omdat ze in beginsel de benodigde zorg vermijden, al dan niet door een gebrekkige probleemperceptie, gevoelens van schuld en schaamte of slechte ervaringen met hulpverleners in het verleden.

In veel gevallen werkt het systeem ook niet mee. Zorgaanbieders en financiers wijzen naar elkaar, hulpverleners wisselen te vaak en het is onduidelijk waar iemand met zijn vraag naar toe kan.

Ten slotte is het vinden van een passende behandeling of opnameplek niet altijd eenvoudig. Dan is er sprake van een mismatch in zorginhoudelijke vraag en aanbod.

Hieronder vindt u een aantal oplossingen voor het knelpunt. Als de oplossing voor een specifieke groep geldt (zorg mijdend, overlast gevend of hoog risico op gevaarlijk gedrag) dan staat dat erbij.