VNG Magazine nummer 11, 18 juni 2021
Tekst: VNG
Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland
De verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland wordt door de VNG georganiseerd en is bedoeld om gemeenten op een positieve manier te stimuleren om te werken aan meer toegankelijkheid. De gemeenten Stein, Hardenberg, Oude IJsselstreek, Zwolle en Harderwijk zijn dit jaar de finalisten. Zij werden verrast met een flitsbezoek waarbij een groot opblaaskunstwerk op een centrale locatie in de gemeente werd geplaatst. De opblaaskunstwerken zijn gemaakt in samenwerking met Museum van de Geest I Outsider Art en geïnspireerd op kunstwerken van Masayoshi Hanawa en Maurits Sterkenburg.
Het is belangrijk dat gemeenten werken aan hun toegankelijkheid. Uit het SCP-rapport Lang niet toegankelijk blijkt dat mensen met een beperking of chronische ziekte vijf jaar na ratificatie van het VN-Verdrag Handicap nog altijd niet gelijkwaardig kunnen deelnemen in de samenleving door fysieke obstakels en bewuste en onbewuste uitsluiting.
De winnaar van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente wordt op 7 oktober 2021 bekendgemaakt. Een vakjury bepaalt wie de winnaar wordt. Deze jury bestaat uit Leonard Geluk (directeur VNG), Rick Brink (Directeur Belangenbehartiging bij Stichting Studeren & Werken op Maat), Illya Soffer (Directeur Ieder(in)), Sheila Oroschin (sociaal ondernemer) en Tako Rietveld (Kindercorrespondent).
‘Maatschappelijke onrust en desinformatie’ op VNG.nl
Op VNG.nl is sinds kort een nieuwe onderwerppagina te vinden: ‘Maatschappelijke onrust en desinformatie’. Maatschappelijke onrust en polarisatie komen tot uiting rond onderwerpen als corona en vaccinatie, 5G, boerenprotesten, Black Lives Matter, Sinterklaasintochten, de gele hesjes en complot- en samenzweringstheorieën. Die onrust wordt vaak aangejaagd via websites en sociale media. Regelmatig is daarbij sprake van desinformatie: opzettelijk onware of onnauwkeurige informatie die wordt verspreid om personen, groepen, organisaties of landen te beschadigen of om geld mee te verdienen. Met deze nieuwe onderwerppagina biedt de VNG meer informatie over dit actuele thema. Verder vindt u er het standpunt van de VNG, doorverwijzingen naar relevante kennisplatforms/netwerken en praktijkvoorbeelden van gemeenten.
Zesde verjaardag van de Global Goals
Vrijdag 24 september bestaan de Global Goals zes jaar en is het Vlaggendag en SDG Action Day. De 17 Global Goals (ook Sustainable Development Goals) zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen die in 2015 door alle lidstaten van de Verenigde Naties zijn aangenomen, en vormen voor de periode tot 2030 de wereldwijde duurzaamheidsagenda. Het hijsen van de SDG-vlag is bij uitstek de gelegenheid om bewustzijn te creëren in uw gemeente over de Global Goals en de inzet van de gemeente te bepalen. Vorig jaar deden al meer dan 60 gemeenten en honderden andere organisaties mee.
Ook organiseert de VNG een workshop: Waarom moeilijk doen als het samen kan? Versnellen op de Global Goals door samenwerking tussen gemeenten en lokale partners.
Meer informatie vindt u op vng.nl.
Meer over de commissies en het vergaderschema: vng.nl/vereniging