Maatschappelijke onrust en polarisatie komen tot uiting rond onderwerpen als corona en vaccinatie, 5G, boerenprotesten, Black Lives Matter, Sinterklaasintochten, de gele hesjes en complot- en samenzweringstheorieën. Die onrust wordt vaak aangejaagd via websites en sociale media. Daarbij is regelmatig sprake van desinformatie: het verspreiden van opzettelijk onware of onnauwkeurige informatie om personen, groepen, organisaties of landen te beschadigen of geld mee te verdienen.
Nieuws
Ons standpunt
De mogelijkheid om maatschappelijk ongenoegen te uiten, is essentieel in een vitale democratie. Recentelijk leidden zulke uitingen echter tot inperking van vrijheden van andere burgers of ondermijning van instituties. De combinatie van een radicale onderstroom en de verspreiding van desinformatie (zoals complottheorieën) bedreigt de openbare orde en veiligheid en de lokale democratie steeds vaker. De VNG werkt samen met landelijke partners aan een gedegen toerusting van het lokaal bestuur in deze problematiek.
Kennisplatforms en netwerken
Het Netwerk Weerbaar Bestuur spant zich in voor een weerbaar bestuur waarin politieke ambtsdragers hun ambt veilig en integer uit kunnen oefenen. De VNG is partner. Samen met (rijks)partners is het het Ondersteuningsnetwerk maatschappelijke onrust opgericht. Daar kunt u terecht als u advies of ondersteuning zoekt bij (dreigende) onrust door maatschappelijke thema’s of in de aanloop naar een besluit waarop u heftige reacties voorziet. Stuur hiervoor een mail naar omo@minbzk.nl.