Nieuws
Gemeenten hebben steeds vaker te maken met de groeiende tegenstellingen en polarisatie in de samenleving. In de Agenda Maatschappelijke Onrust laat de VNG zien hoe zij gemeenten op dit punt wil ondersteunen. Aan de hand van 3 thema’s: preventie, informatie- en netwerkpositie en actieve ondersteuning.
Het rapport ‘Koester de democratie!’ van de commissie-Marcouch concludeert dat actie nodig is om de democratie in ons land fundamenteel te versterken, de commissie doet 12 aanbevelingen. De VNG herkent de urgentie, we vragen daarbij nadrukkelijk ook aandacht voor de lokale democratie.
Mis- en desinformatie zijn een bedreiging voor onze democratie en dragen bij aan de opkomst van extremisme. Gemeenten hebben direct te maken met de gevolgen van online mis-/desinformatie. Reden voor de VNG om richting de Tweede Kamer het belang van het debat over dit onderwerp (op 14 juni) te benadrukken.
Er is bij het kabinet groeiende aandacht voor veiligheid. De complexiteit van andere grote maatschappelijke opgaven is vaak van invloed op de openbare orde en veiligheid. Gemeenten vormen hier veel vaker de frontlinie. De VNG stuurde de Kamer ons position paper hierover: 'Veiligheid: lokaal zie je alles'.
De raad van Europa heeft tijdens haar zitting ingestemd met een tweetal rapporten die zijn opgesteld door Nederlandse bestuurders. Eén rapport gaat over de impact van nepnieuws en haatzaaien op lokale politici. Het andere rapport gaat over slimme steden en regio’s.
Komende week behandelt de Tweede Kamer de begroting van BZK en het gemeentefonds. Via een position paper vragen we de Kamer om aandacht voor 4 verschillende onderwerpen die van invloed zijn op het herstel van het vertrouwen van inwoners in de (lokale) overheid.
Om de effecten van desinformatie te beperken, adviseren wetenschappers om als overheid transparant te handelen, een pluriform medialandschap te behouden en te investeren in de mediawijsheid van inwoners. In onze Trendanalyse gaan we hier dieper op in.
Welke ontwikkelingen en trends bepalen komen de jaren het lokale veiligheidsbeleid? Het essay 'Lokaal Veiligheidsbeleid in 2030: normaliseren, versnellen en alert blijven' geeft hiervan een feitelijke analyse en ook nadere duiding en interpretatie met oog voor de dilemma’s waar het lokale bestuur voor staat.
De ontwikkelingen in de informatiesamenleving gaan snel. De VNG brengt daarom regelmatig trends onder de aandacht. In deze Trendupdate: deepfakes.
Op zich is het doelbewust verspreiden van misleidende informatie niet verboden. Dat wil niet zeggen dat overheden niet kunnen handelen op desinformatie en de kwalijke gevolgen ervan: door zich voor te bereiden, door te reageren of door juridische stappen te zetten als grenzen worden overschreden.