Mis- en desinformatie zijn een bedreiging voor onze democratie en dragen bij aan de opkomst van extremisme. Gemeenten hebben direct te maken met de gevolgen van online mis-/desinformatie. Reden voor de VNG om richting de Tweede Kamer het belang van het debat over dit onderwerp (op 14 juni) te benadrukken.

Desinformatie en gevolgen harder aanpakken

De VNG is erg blij met de stappen die de Europese Unie zet om online platforms te reguleren. Maar we kijken wel nadrukkelijk naar de rijksoverheid. Welke impuls kan de Nederlandse overheid geven aan de Europese richtlijnen en de handhaving ervan?

Normalisering buitensporig gedrag tegengaan

Op lokaal niveau zien we de gevolgen van opkomend extremisme en maatschappelijke onrust. Op online platforms kunnen mis- en desinformatie floreren terwijl dat buiten het blikveld van (lokale) handhaving valt. Er lijkt daarbij normalisering plaats te vinden van buitensporig gedrag op basis van desinformatie zoals (online) bedreiging en hate speech. Hier is handhaving op nodig als signaal dat er grenzen zijn die worden bewaakt.

Online bedreigingen zorgen ook lokaal voor onveilig werkklimaat

Online bedreigingen zorgen ook voor lokale politici, bestuurders en ambtenaren voor een onveilig werkklimaat. We zien dat het op landelijk niveau al niet lukt om bedreigingen via sociale media de kop in te drukken. Het fenomeen heeft op lokaal niveau misschien een kleinere schaal maar de impact ervan op de slachtoffers is hoe dan ook groot. We vrezen dat dit gevolgen heeft voor de aantrekkelijkheid van de lokale politiek waar het nu al moeilijk is om voldoende vrijwilligers en kandidaten te vinden.