Op zich is het doelbewust verspreiden van misleidende informatie niet verboden. Dat wil niet zeggen dat overheden niet kunnen handelen op desinformatie en de kwalijke gevolgen ervan: door zich voor te bereiden, door te reageren of door juridische stappen te zetten als grenzen worden overschreden.

De mogelijkheden worden uitgelegd in de 'Handreiking omgaan met desinformatie voor (mede)overheden' van het ministerie van BZK. Het ministerie maakte deze handreiking omdat overheden steeds vaker te maken hebben met (de gevolgen van) desinformatie.

Uitleg en juridische en praktische tips

De handreiking legt om te beginnen uit wat desinformatie precies is, wat complottheorieën zijn en hoe polarisatie werkt. De publicatie biedt ambtenaren en bestuurders verder handvatten hoe zij het beste om kunnen gaan met desinformatie en bevat juridische en praktische tips om de impact van desinformatie te verminderen.

Online aangejaagde ordeverstoring: signalering- en handhavingsmogelijkheden

Welke interventies kunnen gemeenten toepassen als ze te maken hebben met een online aangejaagde ordeverstoring? Zijn deze veilig en juridisch verantwoord? Om gemeenten een beeld te geven van signalering- en handhavingsmogelijkheden, publiceerde Noord Holland Samen Veilig een interventiekaart op basis van onderzoek van het lectoraat Cybersafety van NHL Stenden. Hierover leest u meer in ons bericht 'Hoe te handelen bij online aangejaagde ordeverstoringen?'

Meer informatie