Komende week behandelt de Tweede Kamer de begroting van BZK en het gemeentefonds. Via een position paper vragen we de Kamer om aandacht voor 4 verschillende onderwerpen die van invloed zijn op het herstel van het vertrouwen van inwoners in de (lokale) overheid.

We vragen aandacht voor de volgende punten:

  • Maatschappelijke onrust. Het voorkomen en wegnemen van ongenoegen, inclusief (extreme) uitingen daarvan, is erg moeilijk en vraagt om een meerjarenaanpak. We hopen dat de speciale adviescommissie die zich hier mee bezig houdt snel met aanbevelingen komt.
  • Versterking lokale democratie door subsidiëring van lokale politieke partijen. We vragen de minister om tempo te maken met het wetsvoorstel Wet op de politieke partijen en extra budget vrij te maken dat hiervoor nodig is.
  • Uitvoering. Het versterken van de uitvoeringskracht van lokale overheden is hard nodig zodat inwoners kunnen rekenen op goede dienstverlening.
  • Gemeentefinanciën. Het is noodzaak om uiterlijk bij de Voorjaarsnota ’23 zicht te hebben op een nieuwe financieringssystematiek. Zodat gemeenten de middelen hebben om mee te werken aan het oplossen van maatschappelijke opgaven.

Position Paper