De raad van Europa heeft tijdens haar zitting ingestemd met een tweetal rapporten die zijn opgesteld door Nederlandse bestuurders. Eén rapport gaat over de impact van nepnieuws en haatzaaien op lokale politici. Het andere rapport gaat over slimme steden en regio’s. 

Nepnieuws en haatzaaien heeft impact op lokale democratie en lokale bestuurders

Het verspreiden van nepnieuws en haatzaaien neemt de laatste jaren toe. Dit heeft ook impact op de lokale democratie en het functioneren van decentraal bestuur. In het rapport ‘Desinformatie en haatzaaien’ worden nationale overheden opgeroepen om een strategie (met juridisch kader) te ontwikkelen voor de aanpak van nepnieuws en desinformatie. Ook staan er voorbeelden en aanbevelingen over preventie, het bevorderen van bewustzijn en het creëren van een veilige omgeving in. 

De mens moet centraal staan in de digitale en slimme samenleving

Dat betekent dat inwoners er er vanuit moeten kunnen gaan dat de overheid zorgvuldig en transparant omgaat met hun gegevens. Het waarborgen van het recht op privacy is daarom een belangrijke voorwaarde. Het rapport ‘Smart Cities and Smart Regions’ beschrijft aan de hand van voorbeelden de kansen en bedreigingen van digitalisering bij lokale overheden en regio’s. Ook staan er aanbevelingen in over hoe gemeenten en provincies kunnen omgaan met digitalisering. 

Daarnaast moet volgens het rapport digitalisering ingezet worden voor het ondersteunen van mensenrechten, democratie en duurzaamheid. Verder kunnen steden en regio’s met digitalisering verduurzamen, bijvoorbeeld door energiezuiniger te worden. 

Meer informatie

Persbericht van de Raad van Europa over de aangenomen rapporten