VNG Magazine nummer 7, 14 april 2023

Tekst: VNG

Inschrijving VNG Jaarcongres 2023 in Groningen geopend

Op 13 en 14 juni vindt het VNG Jaarcongres in Groningen plaats. De inschrijving is geopend voor alle raadsleden, gemeentesecretarissen, griffiers, wethouders en burgemeesters. Tijdens het congres bieden we inspirerende ideeën uit de wetenschap en praktijk voor oplossingen voor de grote opgaves waar u voor staat. Ook is er ruimte om de beste voorbeelden en geleerde lessen uit uw eigen gemeente met elkaar te delen.

Gemeenten zetten een stap naar voren
Gemeenten hebben een hoofdrol in grote maatschappelijke vraagstukken. In de uitvoering boeken we op veel van deze vraagstukken tastbare resultaten. Maar we kunnen meer. Omdat we zo dicht bij de inwoners staan, hebben we een scherp beeld van hun zorgen, wensen en behoeften. Waarom zouden wij dan ook niet vaker zelf het voortouw nemen? Wélke toekomst willen we nu precies met elkaar, en vooral: hóé komen we daar met elkaar? Hoe kunnen we als gemeenten een stap naar voren zetten op urgente thema’s als kansengelijkheid en bestaanszekerheid, gezond leven en ouder worden, klimaat en energie en de inrichting van ons land?

Deze en nog veel meer vragen komen aan bod in het plenaire programma en ruim vijftig middagsessies. Op woensdag 14 juni is de Algemene Ledenvergadering. U kunt zich inschrijven via onze congreswebsite: vngjaarcongres.nl.
 

Doe mee met de Global Goals gemeenteverkiezing

Heeft uw gemeente de Global Goals in 2023 op een vernieuwende of inspirerende manier toegepast? Ding dan mee naar de titel Meest Inspirerende Global Goals gemeente en meld uw gemeente voor 28 april aan voor de Global Goals gemeenteverkiezing. De Global Goals gemeenteverkiezing draait om succesvolle, vernieuwende en inspirerende Global Goals initiatieven. Alle inzendingen worden als praktijkvoorbeeld gepubliceerd en dienen zo als inspiratie voor andere gemeenten.

Uw voorbeeld inzenden
Op het aanmeldformulier geeft u een korte beschrijving van de aanpak in uw gemeente. De jury, bestaande uit deskundigen met diverse achtergronden, kijkt niet alleen naar de grootte van het project of de meest omvangrijke impact. Ook een kleinschalige aanpak of een pilotproject kan een inspirerend voorbeeld zijn.
Meer informatie over hoe en wat u kunt inzenden, vindt u op vng.nl/globalgoalsgemeente.

Winnaar bekendgemaakt tijdens Meet-up
De jury maakt de winnaar bekend tijdens de jaarlijkse Global Goals Meet-up. In voorgaande jaren waren er drie prijscategorieën. Dit jaar kiest de jury één winnaar, voor de titel ‘Meest Inspirerende Global Goals gemeente 2023’.

Meer over de commissies en het vergaderschema: vng.nl/vereniging.