VNG Magazine nummer 1, 24 januari 2020

Auteur: Rutger van den Dikkenberg | Beeld: Martine Sprangers

Marcel Meijer (VVD), raadslid Emmen

Cornelis Huisman, Parc Sandur Emmen

 

BuitenBeeld Vuurvogel Emmen

Vrije vogel

Pal langs de toegangsweg tot de woonwijk Parc Sandur, in het uiterste zuiden van de stad Emmen, staat sinds 2015 een grote rode stalen Vuurvogel. Het is een ‘mooie eyecatcher’, zegt Marcel Meijer, die lange tijd een kledingzaak runde in het centrum van Emmen, nu nog een webshop heeft, en in 2018 met voorkeurstemmen voor de VVD in de gemeenteraad kwam.

Maar het kunstwerk, van de in België wonende kunstenaar Cornelis Huisman, is ook een goede verbeelding van het vrije leven in Drenthe, zegt Meijer, die al een jaar of twintig in de aangrenzende woonwijk woont. ‘De vuurvogel heeft zijn vleugels wijd. Dat impliceert vrijheid en ruimte en dat is precies wat we hier hebben. Het is een voorrecht dat we hier mogen wonen: grote kavels, en we hebben in Drenthe nooit files.’

De vogel stond sinds 2002 in het centrum van Emmen, maar moest enkele jaren geleden wijken voor de nieuwe dierentuin van de stad. Na een opknapbeurt werd het in 2015 geplaatst in de wijk Parc Sandur, aan de oever van de Rietplas.
Meijer woont er met veel plezier en ziet het beeld, dat meebeweegt met de wind, daardoor regelmatig. Tijdens wandelingen of een tocht op de fiets langs het Vuurvogelpad, een toeristische wandelroute die ook gebruikt wordt door de toeristen van het nabijgelegen vakantiepark. En bij terugkeer in Emmen geeft het een ‘eigentijds gevoel van thuiskomen’, aldus het raadslid. Meijer: ‘Je ziet altijd een ander beeld, het ziet er heel anders uit als de zon opkomt of ondergaat. Dat is heel gaaf.’

Bent u burgemeester, wethouder of raadslid en wilt u ook uw verhaal doen? Stuur dan een e-mail met motivatie waarom een bepaald kunstwerk in de openbare ruimte in uw gemeente betekenisvol is: redactie@vngmagazine.nl o.v.v. BuitenBeeld.

Alle afleveringen van BuitenBeeld zijn te vinden op vng.nl/buitenbeeld