VNG Magazine nummer 1, 24 januari 2020

Auteur: Leo Mudde | Beeld: VNG International

Goirle, Deventer en Oss zijn de winnaars van de jaarlijkse Global Goals Gemeenteverkiezing. Zij kwamen als beste uit de bus in de categorieën visionair, verbinder en grensverlegger.

Global Goals 2020

De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNG International. Het was de vierde keer dat de verkiezing werd gehouden, maar voor het eerst dat er nu eer te behalen viel in drie categorieën.

Goirle viel in de prijzen met zijn uitvoeringsagenda waarin de gemeente een relatie legt tussen de ambities van het bestuursakkoord en de ‘Global Goals’, de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s, Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Dat gebeurt volgens het juryrapport op een manier die ‘heel begrijpelijk’ is voor de inwoners en bovendien wordt gedragen door alle gemeentelijke afdelingen. Wethouder Piet Poos (CDA) is blij: ‘We hebben hier hard voor gewerkt, niet alleen als bestuur maar samen met een betrokken en enthousiast ambtelijk apparaat.’

Deventer was de ‘duidelijke winnaar’ in de categorie ‘verbinder’. Die gemeente laat van onderop ‘reuring’ ontstaan rondom de Global Goals en verbindt die met lokale onderwerpen, waarbij ‘samenspel’ het sleutelwoord is. Volgens wethouder Thomas Walder (D66) bieden de Global Goals kansen voor bedrijven, kennisinstellingen, de creatieve sector en ngo’s. ‘Door te innoveren en onderscheidend te zijn, inspireren we anderen binnen en buiten Deventer. We zijn een trotse gemeente met internationale uitstraling waar heel veel mogelijk is.’

Oss is misschien wel het meest succesvol waar het gaat om het omzetten van de ontwikkelingsdoelen in lokaal beleid. In 2018 en 2017 won Oss ook al de titel ‘Meest inspirerende Gobal Goals-gemeente’. Ook nu weer was de jury onder de indruk, dit keer van het internationaliseringsbeleid. Zo heeft Oss in de relatie met zijn Chinese partnergemeente Taizhou de accenten verlegd naar de ontwikkelingsdoelen en duurzame ontwikkeling. Burgemeester Wobine Buijs kan de aanpak van Oss ‘iedereen aanraden’, omdat de Global Goals ‘ontzettend verbindend’ werken.

Prominente rol

De bijeenkomst van VNG International stond helemaal in het teken van de Global Goals. Emilia Saiz, secretaris-generaal van de internationale organisatie van gemeenten UCLG, roemde de prominente rol die de VNG speelt in het lokaal  bestuur wereldwijd. Niet voor niets is VNG-voorzitter Jan van Zanen onlangs in Durban bij handopsteken gekozen tot co-voorzitter van UCLG (zie ook pagina 30). Een actieve opstelling van organisaties als de VNG blijft nodig, zei Saiz. ‘Allemaal weten we dat de wereld moet veranderen, maar die transformatie kan niet plaatsvinden zonder de betrokkenheid van gemeenten.’

Om de betrokkenheid van de gemeenten bij de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN te benadrukken, werd het VNG-gebouw officieel gedoopt tot Global Goal 11 House (zie ook pagina 5). Ontwikkelingsdoel 11 gaat over de Duurzame steden en gemeenschappen. VNG-voorzitter Jan van Zanen benadrukte dat voor de gemeenten álle 17 doelen belangrijk zijn en dat de VNG als geheel een ‘brede duurzaamheidsorganisatie’ wil zijn.
Andere ‘SDG Houses’ in Nederland zijn het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam en het Vredespaleis in Den Haag.

Wat zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen?