VNG Magazine nummer 20, 18 december 2020

Beste Thorbeckeprofessor,
Onlangs ben ik voorzitter geworden van een vereniging die kwetsbare inwoners wil ondersteunen. Nu zijn we bezig om in de pastorietuin een kleinschalig zorgappartementencomplex te realiseren. Daarvoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd en de gemeenteraad moet daar een beslissing over nemen. Kan ik als raadslid voorzitter zijn of blijven van deze vereniging?

Arie Mentink, raadslid Dinkelland
 

Geerten Boogaard

Geachte heer Mentink,

Wat mij betreft, is elk raadslid voorzitter van zo’n soort vereniging. Zonder volksvertegenwoordigers met maatschappelijke binding verdort de lokale democratie tot een obligate verzameling filialen van nationale politieke merken.

Ik zou alleen wel even met de griffier overleggen over de schijn van belangenverstrengeling, zeker voor het geval straks omwonenden van de pastorietuin iets gaan vinden van die omgevingsvergunning. Transparantie is daarbij het belangrijkste. En daarna het inbouwen van afstand. Dus liever iemand anders namens de vereniging het contact met de gemeente laten onderhouden en liever iemand anders in de fractie het woord hierover laten doen. En dan onthouden van de stemming.

Geerten Boogaard, Thorbeckehoogleraar

Ook een vraag voor Geerten Boogaard? Mail naar: thorbeckehoogleraar@vngmagazine.nl