30. Gezonde voeding op scholen

School is een goede plek om kinderen en jongeren bewust te maken van gezonde en duurzame voeding, ook draagt een gezondere school direct bij aan de gezondheid van leerlingen. Omdat dit een plek is waar leerlingen veel tijd spenderen. Gezonde voeding op scholen houdt in dat er in schoolkantines een goed en lekker aanbod van gezonde voeding is en dat er op school bij activiteiten gezonde voeding geserveerd wordt. Als gemeente kunt u een project starten of stimuleren dat er op scholen binnen uw gemeente meer aandacht is voor gezonde voeding. 

Voorbeeld:

31. Stadslandbouw/volksmoestuin

Het zelf verbouwen van voedsel kan de levensstijl van inwoners verbeteren, de sociale cohesie binnen de wijk vergroten en het draagt bij aan het vergroenen van de wijk. Dit kan gerealiseerd worden door binnen de wijk in de openbare ruimte een moestuin te realiseren. Dit kan gedaan worden in samenwerking met een wijkvereniging en/of enthousiaste buurtbewoners. Er is een aantal gemeenten met een voedselvisie of voedselstrategie, waarin stadslandbouw ook een plek vindt. Ook kan stadslandbouw als functie worden opgenomen in het omgevingsplan.

Voorbeelden:

Stadslandbouw/volksmoestuin draagt ook bij aan:

32. Gezond voedselaanbod in de leefomgeving

Een gezond voedselaanbod in de leefomgeving nodigt uit tot het maken van gezondere keuzes, wat goed is voor de gezondheid van inwoners. Dit is specifiek belangrijk in omgevingen zoals scholen waar kinderen en jongeren eten kopen en omgevingen waar veel mensen dagelijks komen zoals stations. Het gaat hierbij om zowel horeca als winkels die een gezonder aanbod zouden moeten hebben. In de Omgevingswet biedt het omgevingsplan mogelijkheden om de aanbieders van ongezond voedsel te weren, als daar argumenten aan ten grondslag liggen die betrekking hebben op de ‘fysieke leefomgeving’. Daarbij kunt u ook criteria stellen aan reclameuitingen. Maar het biedt dus geen mogelijkheden om het aanbod van ongezond voedsel in de gemeente te weren, uitsluitend vanwege de schadelijke effecten van de consumptie van dit voedsel op de volksgezondheid. 

Voorbeelden:

Andere opties die bijdragen aan dit thema