39. Ruimte voor diensten- en maakeconomie

Als mensen binnen eigen wijk of gemeente kunnen werken, kunnen ze op een gezonde manier naar hun werk. Verder vergroot de aanwezigheid werkgelegenheid de leefbaarheid van een wijk/buurt of gemeente, omdat het bijdraagt aan de levendigheid en toekomstbestendigheid van een gebied. Dit is goed voor de mentale gezondheid van inwoners. U kan hierop inzetten in de omgevingsvisie en het omgevingsplan. Zo kan er ruimte gereserveerd worden voor werklocaties. In het omgevingsplan kunnen percentages of locaties worden aangewezen voor de diensten- en maaksector. Dit kunt u ook in een apart programma doen. 

Voorbeeld:

Ruimte voor diensten- en maakeconomie draagt ook bij aan:

40. Nabijheid van werk

De aanwezigheid van werkgelegenheid in de wijk draagt op twee manieren bij aan de gezonde leefomgeving. Doordat het werk dicht bij inwoners is, is het werk goed bereikbaar en speelt hierdoor een rol in het tegengaan van mobiliteitsarmoede. Verder draagt de aanwezigheid van werk in wijken bij aan een levendige wijk door het mengen van functies in de wijk. Om dit te bereiken kunt u in het omgevingsplan percentages of locaties aanwijzen voor de diensten- en maaksector. 

Voorbeeld:

Nabijheid van werk draagt ook bij aan:

41. Ruimte voor sociale werkplaatsen

Sociale werkplaatsen bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek. Het is goed voor de inclusiviteit van de leefomgeving, dat er ook voor deze specifieke doelgroep een passende werkplaats is. Deze sociale werkplaatsen kunnen in woonwijken gevestigd worden, dit draagt bij aan de functiemenging en dus leefbaarheid van de wijk. In het omgevingsplan kunt u stellen welke activiteiten u toestaat en u kunt regels voor deze activiteiten opstellen.

Voorbeeld:

Ruimte voor sociale werkplaatsen draagt ook bij aan:

42. Ruimte voor werken aan huis

Er wordt steeds meer thuis gewerkt. Hiervoor is een rustige ruimte in of bij huis nodig, waar de bewoner niet gestoord wordt door huisgenoten. De planregels voor het omgevingsplan voor een rustige verblijfsplek in de woningen kunnen hierbij in het omgevingsplan toegepast worden door gemeenten.

Voorbeeld:

Ruimte voor werken aan huis draagt ook bij aan:

43. Vrijwilligerswerk stimuleren in de wijk

Met vrijwilligerswerk draag je een steentje bij in je buurt of wijk. Het is eveneens goed voor de gezondheid, omdat het voldoening geeft en het bijdraagt aan sociale contacten. Er zijn in veel wijken al initiatieven waar je bij kan aansluiten om vrijwilligerswerk te doen. Als gemeente kunt u het voor inwoners makkelijker maken om vrijwilligerswerk te gaan doen, bijvoorbeeld door initiatieven te subsidiëren of via een online platform inzichtelijk te maken waar precies welke hulp nodig is, dit kunt u bijvoorbeeld opnemen in een omgevingsprogramma. 

Voorbeeld:

Vrijwilligerswerk stimuleren in de wijk draagt ook bij aan:

Thema 5: Welzijn, inclusiviteit en ontmoeting

Andere opties die bijdragen aan dit thema