44. Fonds gezonde leefomgeving

U kunt een fonds gezonde leefomgeving opzetten, waaraan ook andere partners die belang hebben bij een gezonde leefomgeving, bijvoorbeeld het zorgkantoor of de zorgverzekeraar, meebetalen. Dit kan ook in samenwerking met de regio of provincie. Er zijn voorbeelden van gebiedsfondsen op andere thema’s, denk hierbij aan windenergie of natuurbescherming. Stedelijke Transformatie heeft een stappenplan gebiedsfonds opgesteld, waarin inzichtelijk wordt gemaakt welke stappen hiervoor genomen moeten worden (Stedelijke Transformatie, 2019). U kunt dit stappenplan gebruiken om een fonds gezonde leefomgeving op te zetten. Vanuit dit fonds kunnen ingrepen in de openbare ruimte die de leefomgeving gezonder maken, gefinancierd worden. 

45. Gezonde leefomgeving meenemen in aanbestedingen

Om de leefomgeving gezonder te maken, kunt u in aanbestedingen eisen stellen op het gebied van gezondheid. In de gemeente Utrecht is het thema gezondheid meegenomen in het ‘Healthy Urban Quarter’ zowel in de buitenruimte met bijvoorbeeld aandacht voor de voetganger als in de aanbesteding voor de gebouwen. In de uitvraag werd meegenomen dat het vastgoed bijdraagt aan gezondheid van mensen, bijvoorbeeld door uit te nodigen tot bewegen en ontmoeten, een gezond binnenklimaat, voldoende plekken voor ontspanning, sociale veiligheid stimuleren, wind- en geluidshinder beperken (Gemeente Utrecht, 2016). 

46. Subsidies

Op bepaalde aspecten van de gezonde leefomgeving kunt u als gemeente moeilijk of geen directe invloed uitoefenen, bijvoorbeeld het vergroenen van tuinen of het verduurzamen van koopwoningen. Daarom kunt u als gemeente subsidies beschikbaar stellen om inwoners te stimuleren om de opgaven aan te pakken. Doe dit op thema’s waar binnen uw gemeente gezondheidswinst te behalen is. Communiceer hier als gemeente goed over, zodat inwoners van de regeling afweten en hun leefomgeving gezonder willen maken.