Voor de waarneming van het burgemeestersambt wordt een onderscheid gemaakt tussen de functie van burgemeester als lid van het college en als voorzitter van de raad.
De waarneming als voorzitter van het college gebeurt normaal door de loco-burgemeester; het voorzitterschap van de raad wordt altijd waargenomen door een raadslid.
Soms kan het gemeentebelang het noodzakelijk maken dat de waarneming plaatsvindt door een oud-burgemeester, een oud-wethouder, oud-gedeputeerde of oud-kamerlid en soms door een zittende burgemeester van een andere gemeente.
Deze waarnemers worden aangewezen door de commissaris van de Koning. Hij hoort daarover vooraf de gemeenteraad.
Waarneming door de loco-burgemeester
In principe wordt de burgemeester met uitzondering van zijn taak als raadsvoorzitter, vervangen door de loco-burgemeester.
Zodra de vervanging onafgebroken dertig dagen heeft geduurd, ontvangt een (deeltijd-)wethouder met terugwerkende kracht en voor de rest van de waarneming de voltijdsbezoldiging. Zijn bezoldiging wordt dus aangevuld tot het niveau van de bezoldiging van de burgemeester.
Waarneming door een oud-burgemeester, oud-wethouder, oud-gedeputeerde of oud-kamerlid
Een commissaris van de Koning zoekt – externe- waarnemers vaak onder burgemeesters die bijvoorbeeld wegens gemeentelijke herindeling zijn ontslagen. Maar hij kijkt vaak ook in de kring van oud-wethouders, oud-gedeputeerden en oud-kamerleden.
Waarnemend burgemeesters ontvangen de reguliere burgemeestersbezoldiging. Na afloop van de waarneming ontvangt hij op grond van de Appa ten laste van het Rijk een Appa-uitkering die qua duur gelijk is aan de duur van de waarneming.
Over de inkomsten uit de waarneming wordt pensioen opgebouwd, tenzij de benoeming ingaat na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Wanneer de waarnemer tijdens de waarneming de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, wordt hij niet ontslagen.
De waarnemend burgemeester is volwaardig burgemeester en heeft zolang de waarneming duurt recht op de meeste voorzieningen gelijk aan de kroonbenoemde burgemeester.
De waarnemend burgemeester heeft geen verplichting om zich te vestigen in de gemeente.
De waarnemend burgemeester heeft daarom ook geen recht op een vergoeding voor dubbele woonlasten. Dit omdat een waarnemend burgemeester in beginsel tijdelijk het ambt vervuld.
Hij of zij kan wel aanspraak maken op de vergoeding voor tijdelijke huisvesting. De waarnemend burgemeester heeft geen plicht tot het verrekenen van (neven)inkomsten.
Meer informatie
Wet- en regelgeving via wetten.nl/zoeken
-
Gemeentewet (artikel 78)
-
Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers (artikel 3.2.14)
-
Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa) (artikel 137a)