VNG Magazine nummer 5, 19 maart 2021

Beste Thorbeckeprofessor,

Ik heb grote twijfels over de integriteit van een raadslid in mijn gemeente, maar niets concreets om te melden. Ik vertrouw hem gewoon niet. In dat kader vroeg ik mij af: houdt de AIVD onze raadsleden eigenlijk in de gaten?

Een wantrouwende burger
 

Geerten Boogaard

Geachte burger,

In een gezonde democratie zijn geheime diensten terughoudend tegenover politici. Gelukkig geldt dat ook voor Nederland. Kandidaat-raadsleden worden niet allemaal gescreend door de AIVD. Andersom is er ook geen regel die dergelijk onderzoek verbiedt.
Er bestaat een regeling waarbij de voorzitter van de betreffende politieke partij aan de minister van BZK kan verzoeken om de AIVD te vragen ‘naslag’ naar iemand te doen. Dan checkt de dienst in de eigen bestanden of dit raadslid een risico vormt voor de openbare sector. Dat resulteert in een ambtsbericht aan de partijvoorzitter. De toezichthouder wordt daarover geïnformeerd.
In de toelichting bij deze regeling uit 2018 staat dat er in de (recente) praktijk eigenlijk geen verzoeken zijn gedaan bij kandidaat-Kamerleden. Een onderzoek naar uw raadslid zou dus een unicum zijn.

Geerten Boogaard, Thorbeckehoogleraar

Ook een vraag voor Geerten Boogaard? Mail naar: thorbeckehoogleraar@vngmagazine.nl.