In het Klimaatakkoord is afgesproken dat gemeenten hun maatschappelijk vastgoed voor 2050 verduurzamen. Uitgangspunt is een reductie van 95% van de CO₂-uitstoot en het aardgasvrij maken van gebouwen. De Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed bevat de aanpak voor de 36.000 gebouwen die het betreft, een doorrekening van de benodigde middelen en een stappenplan als hulpmiddel om een eigen gemeentelijke portefeuilleroutekaart op te stellen. Het is nu aan gemeenten om dit op te pakken en daarmee de voorbeeldrol van maatschappelijk vastgoed in de energietransitie in te vullen. Lees meer over de sectorale routekaart
Tijdlijn verduurzamen maatschappelijk vastgoed
Verduurzaming maatschappelijk vastgoed: geen opgave, maar een kans
De VNG organiseert regelmatig sessies voor bestuurders, met als insteek dat verduurzaming van maatschappelijk vastgoed geen opgave is, maar een kans. In zo’n sessie kwamen de wethouders van Amersfoort, Oss en Haarlem aan het woord over hun aanpak. Meer hierover in het verslag.
En in de video vertelt Paul Hofman, portefeuillehouder in de commissie EKEM en voormalig wethouder in Bronckhorst, hoe gemeenten aan de slag kunnen met een portefeuilleroutekaart.
Nieuws
Wat doet de VNG
De VNG heeft de Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed vastgesteld in april 2020 en faciliteert gemeenten nu bij het vertalen daarvan naar een eigen gemeentelijke portefeuilleroutekaart. We vertegenwoordigen gemeenten bij het op orde brengen van de randvoorwaarden voor de uitvoering. En we stimuleren samen met kennispartners kennisontwikkeling en -uitwisseling. Ook maken we de tweejaarlijkse voortgangsrapportage en herijking van de sectorale routekaart.
Rol van gemeenten
In de portefeuilleroutekaart werken gemeenten naast een langetermijnvisie de eigen opgave en aanpak uit, inclusief de benodigde extra investeringen. Naast vervanging door nieuwbouw of renovatie is een strategie nodig om de gebouwen die voor 2050 nog niet aan vervanging toe zijn, energieneutraal te maken. Het uitwerken van een gemeentelijke portefeuilleroutekaart vloeit voort uit het Klimaatakkoord en is daarmee niet vrijblijvend.
Voortgang verduurzamen gemeentelijk vastgoed
Vooruitlopend op de voortgangsrapportage van de Sectorale Routekaart Gemeenten in 2022 heeft de VNG 2 onderzoeken laten doen om inzicht te krijgen hoe gemeenten ervoor staan. Eén onderzoek heeft de vastgoedportefeuille en het energiegebruik in beeld gebracht, het tweede onderzoek biedt een meer kwalitatieve analyse. Hieruit blijkt dat nog niet alle gemeenten op snelheid zijn en hoe dat komt.
Meest recente discussies op het VNG-forum
Aan de slag
Stappenplan sectorale routekaart
De Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed biedt gemeenten een stappenplan hoe zij deze opgave kunnen oppakken. Netwerk Bouwstenen voor Sociaal heeft het stappenplan visueel verder uitgewerkt en voorzien van voorbeelden, aandachtspunten en beschikbare tools.
Leidraad verduurzamen gemeentelijk vastgoed
In deze leidraad van RVO vindt u een stappenplan met praktijkvoorbeelden voor het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. Hij biedt handelingsperspectief voor gemeenten die nog aan het begin staan van het verduurzamingstraject en ondersteunt bij het opstellen van een portefeuilleroutekaart.
Rekenmodel voor de financiering
De VNG heeft een rekenmodel ontwikkeld waarmee gemeenten de financiële impact kunnen berekenen van de verduurzaming van hun maatschappelijk vastgoed. Het model brengt de investeringen in beeld tot 2050. Voor gemeenten is niet alleen de vraag hoeveel zij moeten investeren, maar vooral ook wat dit betekent voor de opbouw van de jaarlijkse kapitaalslasten in de begroting.
Hoe zit het met de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed in uw gemeente?
Bekijk de lokale cijfers van uw gemeente in een overzichtelijk dashboard op waarstaatjegemeente.nl.