Gemeenten kopen jaarlijks voor tientallen miljarden euro’s in, daarbij zijn ze op zoek naar de beste diensten en producten. Elke gemeente heeft te maken met aanbestedingsregels, door decentrale overheden vaak genoemd als voorbeeld van Europese regeldruk. Daarnaast koopt de VNG met GT collectief diensten en producten in voor gemeenten.
Nieuws
Beter en succesvoller aanbesteden
De beste resultaten worden behaald als aanbestedende diensten en ondernemers goed samenwerken. Het programma Beter Aanbesteden, waarvan de VNG mede-initiatiefnemer is, richt zich daarom op een dialoog creëren en kennis vergroten. Gemeenten kunnen onder meer ondersteuning krijgen van een regiomanager, deelnemen aan bijeenkomsten of beroep doen op de subsidieregeling.
VNG-modellen
VNG Model Algemene Inkoopvoorwaarden
Op een goede manier inkopen en aanbesteden is van groot belang voor gemeenten. De VNG ondersteunt u daarbij met het Model Algemene Inkoopvoorwaarden.
VNG Model Inkoop- en aanbestedingsbeleid
Het VNG Model Inkoop- en aanbestedingsbeleid uit 2012 is in 2019 geactualiseerd.
Servicecentrum Gemeenten (SCG)
Het Servicecentrum Gemeenten (SCG) borgt professioneel en structureel het groeiend aantal gezamenlijke contracten dat door de VNG wordt afgesloten voor gemeenten.
GT en collectieve inkoop
De VNG koopt met GT producten en diensten voor gemeenten in. GT wil voor gemeenten in Nederland telecommunicatie- en ICT-diensten van de beste kwaliteit tegen de laagste prijs realiseren.
Vraag en antwoord
-
Ja, dat is mogelijk. In de overeenkomst kunnen nadere bepalingen worden opgenomen voor de verschillende branches op grond van artikel 2 lid 2 Model AIv. Hiervoor worden in de toelichting ook handreikingen geboden. Voor bepaalde diensten, zoals bijvoorbeeld accountantsdiensten, zal goed gekeken moeten worden welke aanpassingen in de overeenkomst nodig zijn, eventueel in overleg met ondernemers.
-
Ja, dat is mogelijk, maar heeft niet onze voorkeur. Om het inzichtelijk te houden voor de ondernemers verzoeken wij u gebruik te maken van een addendum. Hierdoor hebben ondernemers snel inzicht in wat afwijkt van het VNG Model AIv.
Hieronder de introductietekst die u kunt gebruiken:
Addendum Algemene Inkoopvoorwaarden: In dit addendum geeft de gemeente aan in welke artikelen zij afwijkt van het VNG Model Algemene Inkoopvoorwaarden en op welke wijze.
-
Nee, de gemeente kan volstaan met het verstrekken van haar algemene inkoopvoorwaarden bij de offerteaanvraag. Dit sluit aan bij het vereiste van een expliciete schriftelijke aanvaarding van de offerte (artikel 3.3 Model AIV). De gemeente kan desalniettemin daarnaast ervoor kiezen om haar algemene inkoopvoorwaarden te deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK).
- Meer informatie over het deponeren bij de KvK.
- Meer informatie over het deponeren bij de rechtbank. Deponeren bij de rechtbank kan ook, maar daar zijn hogere kosten aan verbonden.
Meest recente discussies op het VNG-forum
Aan de slag met de Gemeentelijke Uitvoering
Hieronder staan producten, diensten en programma’s die helpen om uw dienstverlening te verbeteren.
Community Gemeentelijke Telecommunicatie (GT)
Op VNG Fora hebben we een eigen community GT. Dit is een besloten community waarin direct betrokkenen van gemeenten en deelnemingen met elkaar in gesprek kunnen gaan.
Als u lid bent dan is na het inloggen op VNG Fora de ingang naar de community GT rechtsonder direct zichtbaar. Bent u geen lid, dan is de community GT niet zichtbaar voor u. Om lid te worden, stuurt u uw verzoek naar gtproject@vng.nl. Na goedkeuring ontvangt u een uitnodiging van VNG Fora waarmee u uw account kunt activeren.
Kenniscentra
Kenniscentrum Inkoop en Aanbesteden
Kenniscentrum Inkoop en Aanbesteden professionaliseert de inkoopfunctie van gemeenten en versterkt de gemeentelijke uitvoeringskracht door de inkoopkracht te vergroten.
Kenniscentrum Markt en Overheid
Kenniscentrum Markt en Overheid versterkt de samenwerking tussen de netwerkpartners van de gemeentelijke uitvoering. Het kenniscentrum is eigenaar van GIBIT (Gemeentelijke Inkoop Bij IT) en de SWC (Softwarecatalogus).
Handreikingen
Klachtafhandeling bij aanbesteden
Aanbestedende diensten moeten op termijn een klachtenregeling hebben voor aanbestedingen. De VNG adviseert gemeenten zich tijdig hierop voor te bereiden. De handreiking ‘Klachtafhandeling bij aanbesteden’ en een animatievideo bieden handvatten voor het opzetten of verbeteren van een klachtenregeling.
Aanbesteden in het sociaal domein
Gemeenten hebben veel vragen over het onderwerp ‘aanbesteden binnen het sociaal domein’. In deze handreiking leest u hoe u formele samenwerkingsrelaties met zorgaanbieders kunt vormgeven onder de Aanbestedingswet 2012, en wat u als gemeente kan én mag onder de Wmo 2015 en de Jeugdwet.
Bekijk de handreiking Aanbesteden Wmo 2015 en Jeugdwet (pdf, 1,7 MB)
Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen
Van klimaat en milieu tot diversiteit en inclusie: maatschappelijke vraagstukken waaraan gemeenten kunnen werken door verantwoorde keuzes te maken als opdrachtgever en inkoper. Het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) helpt gemeenten om hier werk van te maken.
Praktijkvoorbeelden
Publicaties & Brieven
Wetsvoorstellen
Nieuwsbrief
GT heeft haar eigen maandelijkse nieuwsbrief met specifiek nieuws over diensten en producten. Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond GT.