Op een goede manier inkopen en aanbesteden is van groot belang voor gemeenten. Om hen daarbij te ondersteunen is het VNG Model Algemene Inkoopvoorwaarden voor leveringen en diensten beschikbaar. 

Het VNG Model AIv voldoet aan de regels in de Aanbestedingswet, waaronder de proportionaliteitseisen. Belangrijk is dat het VNG Model AIv rekening houdt met de belangen van gemeenten en opdrachtnemers. Minder vragen en onderhandelingen leiden voor beide partijen tot lastenverlichting.

Het VNG Model AIv voldoet aan de regels in de Aanbestedingswet, waaronder de proportionaliteitseisen. Belangrijk is dat het VNG Model AIv rekening houdt met de belangen van gemeenten en opdrachtnemers. Minder vragen en onderhandelingen leiden voor beide partijen tot lastenverlichting.

Let op: Gebruik voor IT-opdrachten niet het VNG Model AIv, maar de GIBIT. Lees meer 

  1. Model Algemene Inkoopvoorwaarden met toelichting (pdf, 939 kB)
  2. Model Algemene Inkoopvoorwaarden invulbaar (docx, 63 kB)
  3. Overzicht wijzigingen in geactualiseerd VNG Model Algemene Inkoopvoorwaarden
  4. Veelgestelde vragen over het VNG Model Algemene Inkoopvoorwaarden

Toelichting

Bij het VNG Model AIv zit een toelichting. De toelichting dient als handreiking voor gemeentejuristen en inkopers om het VNG Model AIv toe te passen bij de inkoop van leveringen en diensten. In het document kunt u met buttons makkelijk heen en weer klikken tussen een artikel en de bijbehorende toelichting.

Addendum

Uniformiteit kan samenwerking tussen gemeenten bevorderen en vergemakkelijkt het inschrijven door geïnteresseerden. Mocht u ervoor kiezen om in uw gemeentelijke algemene inkoopvoorwaarden standaard van het VNG Model AIv af te wijken of dit aan te vullen, dan is het van belang dat u dit goed en eenduidig inzichtelijk maakt. Wij verzoeken u in dat geval gebruik te maken van het (standaard) addendum (invulbaar, docx, 22 kB)

Inmiddels maakt 90% van alle gemeenten gebruik van het VNG Model AIv: zie de overzichtskaart. Gebruikt u het model nog niet en gaat u overstappen naar het model? Of klopt er iets niet op de overzichtskaart? Laat het ons weten via info@vng.nl.

Aansprakelijkheidsregeling 2012

In de toelichting bij artikel 16 is aandacht voor de mogelijkheid om de aansprakelijkheidsregeling uit 2012 te (blijven) hanteren. In dat geval is dit oordeel van de rechter relevant.