Dit dossier gaat over (wijzigingen in) door de VNG opgestelde modelverordeningen op alle beleidsterreinen.
Nieuws
Uitgangspunten Modelverordeningen
De VNG-modelverordeningen zijn al jaren één van onze meest bekende, gewaardeerde en gezichtsbepalende producten voor gemeenten. Het blijft dan ook ons streven om gemeenten te voorzien van modellen met een hoge juridische kwaliteit, die – rekenschap gevende van de verschillen tussen gemeenten – op lokaal niveau goed toepasbaar zijn.
Vraag en antwoord
-
Er komt geen modelverordening/modelbepaling van de VNG. De vraag of sprake is van schaarste en zo ja, hoe de verdeelprocedure dan ingericht wordt verschilt te zeer om daar met een model recht aan te kunnen doen.
Artikel 1:7 van de model APV is wel aangepast naar aanleiding van de uitspraak van de ABRvS. Wel werkt de VNG aan een herziening van de factsheet Schaarse Vergunningen, die naar verwachting in de loop van de zomer van 2018 gereed is. Deze nieuwe, meer uitgebreide handreiking, waarin ook de laatste rechtsontwikkelingen zijn meegenomen, beoogt gemeenten houvast te bieden bij het – voor zover nodig – aanpassen van de eigen modelverordeningen.
-
Sommige gemeenten gebruiken voor het publiceren van algemeen verbindende voorschriften twee systemen (eigen systeem (bis) én Overheid.nl). Dan ontstaat er verwarring bij de burgers en nu ook bij de gemeente zelf. Momenteel zijn de gemeenten niet verplicht om Decentrale Regelgeving en Officiële Overheidspublicaties (DROP) te gebruiken (in de toekomst wel). Zij mogen ook een eigen systeem hebben als het voldoet aan alle eisen. De gemeente moet echter wel duidelijk aangeven welke systeem leidend is bij het bekendmaken van algemeen verbindende voorschriften. Pas als dat duidelijk is, kan worden gekeken of er een probleem is en zo ja, hoe dat kan worden opgelost. Geadviseerd wordt om in de eigen Verordening elektronische kennisgeving te regelen hoe algemeen verbindende voorschriften worden bekendgemaakt. De VNG heeft daarvoor de Model Verordening elektronische kennisgeving.
Zie voor meer informatie: Overzicht bekendmakingen.
-
De model-marktverordening is nog actueel en staat op dit moment los van het vraagstuk schaarse vergunningen.
De VNG komt medio 2018 met een nieuwe, uitgebreide handreiking over schaarse vergunningen. Daarin zijn ook de laatste rechtsontwikkelingen meegenomen. Die handreiking beoogt gemeenten meer houvast te bieden bij het – voor zover nodig – aanpassen van hun modelverordeningen.
Voor meer specifieke voorbeelden van gemeenten in het kader van het standplaatsenbeleid en de in die gemeenten gehanteerde aanpak kunt u het Forum gemeenterecht van de VNG raadplegen. Op dit forum kunnen gemeenten discussiëren en kennis en (praktijk-)ervaringen met elkaar delen. De VNG monitort de lopende discussies.
Het forum is te bereiken via de volgende link: /producten-diensten/social-media/de-vng-en-fora/overige-vng-fora
Mocht u nog geen lid zijn van dit forum dan kunt u zich via bovenstaande link registreren.
Met betrekking tot schaarse vergunningen het volgende:
Het is mogelijk dat in een gemeente sprake is van schaarse vergunningen. Het aantal aanvragen overstijgt dan het aantal te vergeven vergunningen. Er kan sprake zijn van natuurlijke schaarste die verband houdt met een gebrek aan hulpbronnen of technische mogelijkheden (bijv. wegens beperkte ruimte), maar ook een beleidsmatige schaarste die verband houdt met het vaststellen van een vergunningenplafond door de gemeente (bijv. om redenen van openbare orde).
Waar sprake is van schaarste, heeft het verlenen van de vergunning aan de ene aanvrager kort gezegd tot gevolg dat de andere aanvrager deze misloopt. Het is daarom zaak gegadigden gelijke kansen te bieden naar de vergunning mee te dingen. Hiertoe moet volgens de jurisprudentie een 'passende mate van openbaarheid' betracht worden met betrekking tot de beschikbaarheid van de schaarse vergunning, de verdeelprocedure, de verdeelcriteria en het aanvraagtijdvak. Bovendien moet de vergunning een passende geldigheidsduur hebben: niet zo lang dat anderen effectief nauwelijks nog de mogelijkheid hebben voor een vergunning in aanmerking te komen, maar ook niet zo kort dat de vergunninghouder onmogelijk de door hem in dat verband gedane investeringen terug kan verdienen.
De hiervoor geschetste rechtsontwikkeling kan ertoe nopen dat gemeenten (onderdelen van) hun verordeningen aan moeten passen. Als in een bepaalde context sprake is van schaarste (en terzijde: het niet mogelijk / wenselijk is die schaarste op te heffen), zal door die gemeente o.a. gekeken moeten worden naar de geldigheidsduur van de schaarse vergunning in kwestie en de verdeelwijze.
VNG fora
Waar kunt u de meest recente modelverordeningen aanvragen?
De modellen van de VNG (waaronder de modelverordeningen) worden in de Kennisbank Decentrale Regelgeving (KDER) en de Modellen Decentrale Regelgeving (MDR) opgenomen en beheerd. Beide producten vullen elkaar aan: KDER biedt u achtergrondinformatie bij het opstellen van verordeningen, via MDR kunt u uw eigen verordeningen genereren.
100 Ideeën voor de gemeentelijke regelgever
Het opstellen van gemeentelijke regelgeving is vaak een complexe zaak. Om gemeenten hierbij te ondersteunen is de publicatie '100 Ideeën voor de gemeentelijk regelgever' compleet geactualiseerd. Hieronder de derde editie (november 2018).
Publicaties & Brieven
