Dit dossier gaat over (wijzigingen in) door de VNG opgestelde modelverordeningen op alle beleidsterreinen.
Nieuws
Uitgangspunten Modelverordeningen
De VNG-modelverordeningen zijn al jaren één van onze meest bekende, gewaardeerde en gezichtsbepalende producten voor gemeenten. Het blijft dan ook ons streven om gemeenten te voorzien van modellen met een hoge juridische kwaliteit, die op lokaal niveau goed toepasbaar zijn (rekening houdend met de verschillen tussen gemeenten).
Bekijk onze uitgangspunten en werkwijze voor modelverordeningen
Vraag en antwoord
-
Er komt geen modelverordening/modelbepaling van de VNG. De vraag of sprake is van schaarste en zo ja, hoe de verdeelprocedure dan wordt ingericht, verschilt te zeer om daaraan met een model recht te kunnen doen.
Artikel 1:7 van de model APV is wel aangepast naar aanleiding van de uitspraak van de ABRvS. Ook is in opdracht van de VNG de Handreiking Schaarse vergunningen opgesteld. die de achterhaalde factsheet over dit onderwerp vervangt. Deze nieuwe, meer uitgebreide handreiking, waarin ook de laatste rechtsontwikkelingen zijn meegenomen, beoogt gemeenten houvast te bieden bij het – voor zover nodig – aanpassen van de eigen modelverordeningen.
-
Sommige gemeenten gebruiken voor het publiceren van algemeen verbindende voorschriften 2 systemen (eigen systeem (bis) én Overheid.nl). Dan ontstaat er verwarring bij de burgers en nu ook bij de gemeente zelf.
Momenteel zijn de gemeenten niet verplicht om Decentrale Regelgeving en Officiële Overheidspublicaties (DROP) te gebruiken (in de toekomst wel). Zij mogen ook een eigen systeem hebben als het voldoet aan alle eisen. De gemeente moet echter wel duidelijk aangeven welke systeem leidend is bij het bekendmaken van algemeen verbindende voorschriften. Pas als dat duidelijk is, kan worden gekeken of er een probleem is en zo ja, hoe dat kan worden opgelost.
Geadviseerd wordt om in de eigen Verordening elektronische kennisgeving te regelen hoe algemeen verbindende voorschriften worden bekendgemaakt. De VNG heeft daarvoor de Model Verordening elektronische kennisgeving.
Zie voor meer informatie: Overzicht bekendmakingen
-
Door het ontbreken van expertise op dit terrein heeft de VNG sinds 2013 geen model Speelautomtenhallenverordening meer. Het ligt het niet in de lijn der verwachtingen dat er op (korte) termijn een nieuwe modelverordening op dit terrein zal worden uitgebracht.
De oude versie kunt u vinden in het archief van de Kennisbank Decentrale Regelgeving van de Sdu: https://www.decentraleregelgeving.nl/doc/20015012/. Dit model is echter sinds 2013 niet meer bijgehouden en is derhalve niet actueel.
Meest recente discussies op het VNG-forum
Waar kunt u de meest recente modelverordeningen aanvragen?
De modellen van de VNG (waaronder de modelverordeningen) worden in de Kennisbank Decentrale Regelgeving (KDER) en de Modellen Decentrale Regelgeving (MDR) opgenomen en beheerd. Beide producten vullen elkaar aan: KDER biedt u achtergrondinformatie bij het opstellen van verordeningen, via MDR kunt u uw eigen verordeningen genereren.
100 Ideeën voor de gemeentelijke regelgever
Het ontwerpen van gemeentelijke regelgeving is een complexe opdracht die om uitgebreide juridische kennis en uiteenlopende vaardigheden vraagt. Om gemeenten hierbij te blijven ondersteunen is de publicatie ‘100 Ideeën voor de gemeentelijke regelgever’ geactualiseerd door prof. mr. Willem Konijnenbelt in samenwerking met de VNG. Deze vierde editie verscheen in oktober 2023.
Bekijk 100 Ideeën voor de gemeentelijke regelgever (pdf, 1,2 MB)