Gemeenten verlangen in hun aanbestedingsprocedure geen onredelijke aansprakelijkheid van de inschrijver, oordeelt de rechter. Hij laat daarmee het VNG Model Algemene inkoopvoorwaarden voor leveringen en diensten uit 2012 overeind. Met de aansprakelijkheidsbepalingen van het Burgerlijk Wetboek (BW) is dus geen sprake van ‘onbeperkte aansprakelijkheid’.

Gemeenten krijgen in aanbestedingsprocedures veel vragen van inschrijvers over de aansprakelijkheidsregeling in hun inkoopvoorwaarden. Een discussie liep zo hoog op dat de rechter eraan te pas moest komen en die geeft de gemeenten nu gelijk.

Uit het vonnis

De gemeenten sluiten in hun aansprakelijkheidsbepaling aan bij het Burgerlijk Wetboek. Voor schade geleden door de gemeente zelf geldt vervolgens een limitering naar contractwaarde. Volgens de gemeenten is er met deze regeling geen sprake  van onbeperkte aansprakelijkheid/vrijwaring. De opdrachtnemer is slechts aansprakelijk voor schade die ontstaat door een toerekenbare tekortkoming of onrechtmatige daad van opdrachtnemer of personen waar opdrachtnemer voor aansprakelijk is.

Burgerlijk Wetboek

Dit is in lijn met het Nederlandse Burgerlijk Wetboek en hiermee zijn ook alle beperkingen uit het BW, bijvoorbeeld in verband met eigen schuld, van toepassing. De voorzieningenrechter vindt dat de gemeenten duidelijk hebben aangegeven dat alle beperkingen van het BW van toepassing zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de mogelijkheid tot matiging indien volledige schadevergoeding onaanvaardbaar is (artikel 6:109 BW) en het beroep op eigen schuld (artikel 6:101 BW).

Uitspraak

De voorzieningenrechter stelt dan ook vast dat de gemeenten geen verdergaande aansprakelijkheid dan die op grond van het BW als uitgangspunt nemen en deze vervolgens hebben gelimiteerd. Dat betekent dat de gemeenten geen ongelimiteerde aansprakelijkheid van de inschrijver verlangen, en in het bijzonder ook geen ongelimiteerde vrijwaring voor schade van derden verlangen. Tegen deze uitspraak is geen hoger beroep ingesteld.

Meer informatie

Volledige uitspraak op rechtspraak.nl