Gemeenten kopen jaarlijks voor tientallen miljarden euro’s in, daarbij zijn ze op zoek naar de beste diensten en producten. Elke gemeente heeft te maken met aanbestedingsregels, door decentrale overheden vaak genoemd als voorbeeld van Europese regeldruk.
Nieuws
VNG-modellen
VNG Model Algemene Inkoopvoorwaarden
Op een goede manier inkopen en aanbesteden is van groot belang voor gemeenten. De VNG ondersteunt u daarbij met het Model Algemene Inkoopvoorwaarden.
VNG Model Inkoop- en aanbestedingsbeleid
Het VNG Model Inkoop- en aanbestedingsbeleid uit 2012 is in 2019 geactualiseerd.
Vraag en antwoord
-
Ja, dat is mogelijk. In de overeenkomst kunnen nadere bepalingen worden opgenomen voor de verschillende branches op grond van artikel 2 lid 2 Model AIv. Hiervoor worden in de toelichting ook handreikingen geboden. Voor bepaalde diensten, zoals bijvoorbeeld accountantsdiensten, zal goed gekeken moeten worden welke aanpassingen in de overeenkomst nodig zijn, eventueel in overleg met ondernemers.
-
Ja, dat is mogelijk, maar heeft niet onze voorkeur. Om het inzichtelijk te houden voor de ondernemers verzoeken wij u gebruik te maken van een addendum. Hierdoor hebben ondernemers snel inzicht in wat afwijkt van het VNG Model AIv.
Hieronder de introductieteksten die u kunt gebruiken:
- Addendum Algemene Inkoopvoorwaarden: In dit addendum geeft de gemeente aan in welke artikelen zij afwijkt van het VNG Model Algemene Inkoopvoorwaarden en op welke wijze.
- Addendum Inkoop- en Aanbestedingsbeleid: In dit addendum geeft de gemeente aan in welke paragrafen zij afwijkt van (dan wel nader aanvult op) het VNG Model Inkoop- en aanbestedingsbeleid en op welke wijze.
-
Ja dat is mogelijk.
In dat geval kan het aangewezen zijn om een alternatieve aansprakelijkheidsbepaling op te nemen. Ook kunnen deze opdrachten vragen om aandacht voor een nadere regeling over het intellectueel eigendom. In de Toelichting bij het Model AIv worden voorbeelden voor alternatieve bepalingen gegeven. Gemeenten die de DNR (De Nieuwe Regeling) hanteren kunnen dit gewoon blijven doen voor deze diensten.
Meest recente discussies op het VNG-forum
Aan de slag met de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering
Onderstaande projecten, programma's en diensten komen voort uit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU). Zij helpen gemeenten de dienstverlening te verbeteren en een doelgerichte en efficiënte organisatie op te zetten.
Beter en succesvoller aanbesteden
De beste resultaten worden behaald als aanbestedende diensten en ondernemers goed samenwerken. Het programma Beter Aanbesteden, waarvan de VNG mede-initiatiefnemer is, richt zich daarom op een dialoog creëren en kennis vergroten. Gemeenten kunnen onder meer ondersteuning krijgen van een regiomanager, deelnemen aan bijeenkomsten of beroep doen op de subsidieregeling.
Handreikingen
Klachtafhandeling bij aanbesteden
Aanbestedende diensten moeten op termijn een klachtenregeling hebben voor aanbestedingen. De VNG adviseert gemeenten zich tijdig hierop voor te bereiden. De handreiking ‘Klachtafhandeling bij aanbesteden’ en een animatievideo bieden handvatten voor het opzetten of verbeteren van een klachtenregeling.
Aanbesteden in het sociaal domein
Gemeenten hebben veel vragen over het onderwerp ‘aanbesteden binnen het sociaal domein’. In deze handreiking leest u hoe u formele samenwerkingsrelaties met zorgaanbieders kunt vormgeven onder de Aanbestedingswet 2012, en wat u als gemeente kan én mag onder de Wmo 2015 en de Jeugdwet.
Bekijk de handreiking Aanbesteden Wmo 2015 en Jeugdwet (pdf, 1,7 MB)
Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen
Van klimaat en milieu tot diversiteit en inclusie: maatschappelijke vraagstukken waaraan gemeenten kunnen werken door verantwoorde keuzes te maken als opdrachtgever en inkoper. Het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) helpt gemeenten om hier werk van te maken.