Gemeenten kopen jaarlijks voor tientallen miljarden euro’s in, daarbij zijn ze op zoek naar de beste diensten en producten. Elke gemeente heeft te maken met aanbestedingsregels, door decentrale overheden vaak genoemd als voorbeeld van Europese regeldruk. 

Contracten met Russische leveranciers

Heeft u vragen over de economische sancties tegen Rusland, bij voorbeeld in verband met uw contract met een Russische (gas)leverancier? In de Wegwijzer hoge energieprijzen vindt u links naar informatie over onder meer dit onderwerp. 

Aansprakelijkheid

Gemeenten krijgen in aanbestedingsprocedures veel vragen van inschrijvers over de aansprakelijkheidsregeling in hun inkoopvoorwaarden. Een discussie liep zo hoog op dat de rechter eraan te pas moest komen en die gaf de gemeenten gelijk.

Vraag en antwoord

Aan de slag met de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering

Onderstaande projecten, programma's en diensten komen voort uit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU). Zij helpen gemeenten de dienstverlening te verbeteren en een doelgerichte en efficiënte organisatie op te zetten.

Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2016-2021

De partijen van het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (Manifest MVI) willen de effectiviteit en de impact van MVI vergroten.

Beter en succesvoller aanbesteden met Actieagenda

Bij aanbesteden en inkopen blijkt nog veel fout te gaan en worden ook nog veel kansen gemist. Hoe kan het beter? Ondernemers en publieke organisaties spraken 23 acties af om succesvoller aan te besteden: de Actieagenda Beter Aanbesteden. 

Publicaties & Brieven