Gemeenten kopen jaarlijks voor tientallen miljarden euro’s in, daarbij zijn ze op zoek naar de beste diensten en producten. Elke gemeente heeft te maken met aanbestedingsregels, door decentrale overheden vaak genoemd als voorbeeld van Europese regeldruk. 

Beter en succesvoller aanbesteden

De beste resultaten worden behaald als aanbestedende diensten en ondernemers goed samenwerken. Het programma Beter Aanbesteden, waarvan de VNG mede-initiatiefnemer is, richt zich daarom op een dialoog creëren en kennis vergroten. Gemeenten kunnen onder meer ondersteuning krijgen van een regiomanager, deelnemen aan bijeenkomsten of beroep doen op de subsidieregeling.

Lees meer over Beter aanbesteden

Vraag en antwoord

Meest recente discussies op het VNG-forum

Inkoop en Aanbesteden

1246 deelnemers | Laatst bijgewerkt op 15 juli 2024 om 13:45

Aan de slag met de Gemeentelijke Uitvoering

Samen met gemeenten werken we aan het sterker en slimmer maken van de uitvoering. We kopen samen in, werken samen aan nieuwe producten en diensten en spreken standaarden af. Dat doen we vanuit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU), het bijbehorende fonds GGU en subsidies vanuit het rijk. Elke gemeente draagt bij aan het fonds GGU en kan gebruik maken van de collectieve oplossingen.

Hieronder staan de producten, diensten en programma’s die helpen om uw dienstverlening te verbeteren.

Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen

Van klimaat en milieu tot diversiteit en inclusie: maatschappelijke vraagstukken waaraan gemeenten kunnen werken door verantwoorde keuzes te maken als opdrachtgever en inkoper. Het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) helpt gemeenten om hier werk van te maken. 

Lees meer over het manifest

Publicaties & Brieven