Op 15 januari 2024 verscheen het rapport van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050. Met het oog op een aantal rondetafelgesprekken in de Tweede Kamer over het rapport bracht de VNG een aantal position papers uit. De position papers gaan over de 3 thema's van de rondetafelgesprekken: ruimte, participatie en integratie, en publieke voorzieningen.


Thema Ruimte

Migratie, vergrijzing en meer diverse bevolkingssamenstelling vragen veel van de beperkte ruimte in Nederland. De Staatscommissie adviseert om in te zetten op het scenario van gematigde groei. Dit lijkt een verstandige keuze, mits er voldoende aandacht en ruimte is voor regionale en lokale perspectieven en behoeftes. Gemeenten zien dat veel oplossingen juist op het lokale niveau te vinden zijn en denken dan ook graag mee over de koers en de keuzes vanuit hun perspectief, dicht bij de ruimtelijke opgave waar het om gaat.

 

Thema Participatie en integratie

De Staatscommissie stelt een gematigde groei voor van de bevolking via beheerste immigratie. Dit lijkt een verstandige keuze om de effecten van vergrijzing op te vangen. In ons position paper stellen we onder andere voor om werk te maken van onbenut arbeidspotentieel.

 

Thema Publieke voorzieningen

De Staatscommissie bepleit uit het oogpunt van brede welvaart voor een scenario van gematigde bevolkingsgroei. Het rapport van de commissie richt zich op het nationale perspectief, gemeenten zien dat veel oplossingen juist op het lokale niveau te vinden zijn.

Meer informatie

Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050: rapport en bijlagen, interviews etc.