Binnen meerdere gemeenten wordt er opvang geboden aan asielzoekers. De opvang wordt uitgevoerd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in nauwe samenwerking met betrokken gemeenten.
Nieuws
Vraag en antwoord
-
Achtergrond
Door de instroom van vluchtelingen is er sprake van een toenemend aantal ISK-VO-leerlingen. Aan de ene kant is er een huisvestingsproblematiek: er is niet zonder meer ruimte voor de extra ISK-leerlingen. Aan de andere kant is er een probleem ten aanzien van de bekostiging die een jaar later volgt. Scholen die wel willen en ook de ruimte hebben, kunnen de voorbekostiging niet doen. In sommige gevallen vindt men dit gemeentelijke verantwoordelijkheid, want geen passend onderwijs en geen zorgbehoefte. Leerlingen melden zich op een ISK-school en worden doorverwezen naar de leerplichtambtenaar. In een ander geval voelt het samenwerkingsverband zich wel verantwoordelijk, ook vanwege het feit dat ze toeleiding, tests en deels leerlingen bekostigen.
Antwoord
Op dit moment zijn wij bezig om te kijken welke gevolgen de instroom van nieuwe kinderen van vluchtelingen betekent voor het onderwijs. Daarnaast kijken we naar aanleiding van de vragen die nu leven, welke informatie we daarover kunnen geven. Omdat dit onderwerp op het snijvlak zit van onderwijs, gemeenten, asielzoekersbeleid etc. hebben we even tijd nodig hierover intern en met externen te schakelen. Zodra er meer informatie is komt dat op www.vng.nl te staan.
-
Met het programma Voorbereiding op inburgering wil het COA vergunninghouders beter voorbereiden op de eerste maanden van het wonen in Nederland. Het programma bestaat uit drie onderdelen:
- Taalles
- Training kennis Nederlandse Samenleving
- Individuele begeleiding
Op de website van het COA vindt u alle informatie over het Programma Voorbereiding op inburgering (inclusief een reeks veelgestelde vragen en antwoorden).
-
Hoe kunnen gemeenten statushouders actief betrekken bij gezondheidsbeleid?
Gezondheid en de mate waarin een statushouder integreert en meedoet in de Nederlandse samenleving hangen met elkaar samen. Door met hen in gesprek te gaan, wordt enerzijds duidelijk welke competenties en talenten individuele statushouders hebben en anderzijds met welke gezondheidsproblemen zij kampen en wat daaraan te doen is.
Een goede manier om statushouders te bereiken en te betrekken bij gezondheidsbeleid is de inzet van sleutelpersonen.
Meer informatie