In Nederland verblijven ruim een half miljoen arbeidsmigranten uit Oost-Midden- en Zuid-Europa. Veel van hen hebben dagelijks te maken met oneerlijke, onveilige of ongezonde woon- en werkomstandigheden. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het voorkomen en oplossen van deze misstanden. De VNG ondersteunt gemeenten bij een integrale aanpak voor het verbeteren van de leefsituatie van arbeidsmigranten.
Nieuws
Ons standpunt
De positie van arbeidsmigranten in Nederland moet structureel beter. Het is van belang dat zij als gelijkwaardige en volwaardige deelnemers van onze samenleving behandeld worden. De VNG heeft een aantal bestuurlijke standpunten geformuleerd ten aanzien van veilige en gezonde leefomstandigheden voor arbeidsmigranten.
Wat doet de VNG
Met het ondersteuningsprogramma arbeidsmigranten helpt de VNG gemeenten om de positie van arbeidsmigranten in de samenleving te verbeteren. In algemene zin bestaat de ondersteuning uit advisering, kennisdeling, het openstellen van het VNG-netwerk en het formeren van werk- en intervisiegroepen van gemeenten rond specifieke thema’s.
Agenda
Meest recente discussies op het VNG-forum
Uitgelicht
Webinar Wet goed verhuurderschap
Op 4 april heeft de VNG, samen met het ministerie van BZK, een webinar over de Wet goed verhuurderschap georganiseerd. Tijdens het informatieve webinar is de wet op verschillende onderdelen toegelicht en vertelt welke stappen gemeenten nu moeten ondernemen. Heeft u het webinar gemist? Dan kunt u deze terugkijken op YouTube.
Regionale Samenwerking bij arbeidsmigranten 'de Brabantse aanpak'
In samenwerking met het Interdepartementaal Projectteam Arbeidsmigranten van het Rijk (IPA) organiseert de VNG een serie werkbezoeken en bijeenkomsten in het land. De eerste bijeenkomst had het thema: regionale samenwerking.
Publicaties en brieven
Contact met onze adviseurs
Heeft u behoefte aan advies op maat of wilt u antwoord op specifieke (ook juridische) vragen? Neem dan contact op met de adviseurs van Naleving uit uw regio.
Altijd op de hoogte
Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van handhaving en naleving in het sociaal domein en lees wekelijks wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk.