Waar gaat het om?

De komst van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) hebben grote impact op de gemeentelijke website. De wetten zorgen voor flinke veranderingen op het gebied van ruimtelijke planvorming, participatie en vergunningverlening. En de gemeentelijke site is de eerste en centrale plek waar inwoners en ondernemers informatie zoeken over deze onderwerpen. Bovendien kan het voor medewerkers van de gemeente de bron van informatie zijn voor het beantwoorden van vragen die via andere kanalen (e-mail of telefoon) binnenkomen.

Belangrijke onderwerpen zijn:

  • De komst van nieuwe instrumenten, zoals de omgevingsvisie en het omgevingsplan. En het verdwijnen van bekende instrumenten, zoals de structuurvisie en het bestemmingsplan.
  • Een grotere rol voor participatie in besluitvorming.
  • Nieuwe werkwijzen, procedures en termijnen voor de vergunningverlening, toezicht en handhaving op het volledige terrein van de fysieke leefomgeving, inclusief de komst van het nieuwe Omgevingsloket.
  • Nieuwe werkwijzen en procedures voor de kwaliteitsborging voor het bouwen, waaronder het betrekken van een onafhankelijke controleur, de kwaliteitsborger.

Gemeenten moeten bestaande informatie op hun website wijzigen en nieuwe informatie toevoegen. Het gaat om aanpassingen bij inwerkingtreding van de wet, maar ook voorafgaand aan inwerkingtreding kan het al nodig of wenselijk zijn om aanpassingen te doen. We zien ook dat veel gemeenten het moment aangrijpen om de klantreis te verbeteren. Passend in de geest van de Omgevingswet, die het initiatief voorop stelt.  

De benodigde aanpassingen aan de website zijn niet te onderschatten. Bijvoorbeeld gemeente Amstelveen maakte een inventarisatie en kwam uit op enkele honderden bestaande pagina’s waar kleinere of grotere wijzigingen aan de orde zijn. Nog afgezien van benodigde nieuwe pagina’s.

Rol van de communicatieadviseur

De communicatieadviseur heeft een centrale rol bij het aanpassen van de website:

  1. Indien gewenst: uit (laten) voeren van onderzoek voor het herontwerpen/optimaliseren van de klantreis
  2. Voortouw nemen bij het (laten) aanpassen van de website, in nauwe samenwerking met enerzijds de gemeentelijke webredactie en eventuele tekstschrijvers en anderzijds inhoudelijke collega's zoals juristen, planmakers, vergunningverleners en beleidsmakers. 
  3. Zorgen voor afstemming met alle andere communicatie-uitingen, met dienstverlening en met ketenpartners in de regio zoals de Veiligheidsregio en de omgevingsdienst.

Tips, tools en hulp

Inhoud:

Voorbeeldteksten

Het projectteam Serviceketen heeft voorbeelden gemaakt voor webteksten over de Omgevingswet, de Wkb, het Omgevingsloket en de topactiviteiten voor gemeentelijke websites. De teksten zijn bedoeld ter inspiratie. U kunt ze naar eigen inzicht bewerken, passend bij de communicatiestrategie en het beleid van uw gemeente. Ga naar de voorbeeldteksten

Concrete suggesties voor webteksten (en brochures) over de Omgevingstafel vindt u in de Handreiking externe communicatie Omgevingstafel. Deze overlegvorm kan onderdeel uitmaken van de voorbereidingsfase voor nieuwe initiatieven.

Klantreizen

Voor het werken met klantreizen en persona’s verwijzen we naar de pagina Klantreizen op de website van Aan de slag met de Omgevingswet. In de online sessies die we komende periode organiseren hopen we een of meer gemeenten aan het woord te laten die hun ervaringen met het ontwikkelen en gebruiken van klantreizen delen.

Fasering

Het kan handig zijn om een duidelijk onderscheid te maken tussen aanpassingen die u nu al wilt doorvoeren op de website en aanpassingen die bij inwerkingtreding live gaan.

FaseTo do
Vóór inwerkingtreding

Informeren over de komst van de Omgevingswet en de Wkb: wat houden de wetten in, wat zijn de belangrijkste veranderingen voor inwoners en bedrijven, wat doet de gemeente nu al.

 

Informeren over en het betrekken van inwoners bij het maken van o.a. een omgevingsvisie

 

Informeren over instrumenten en werkwijzen die al in de geest van de Omgevingswet zijn, bijvoorbeeld op het gebied van participatie

 

Informeren van initiatiefnemers die op korte termijn een initiatief willen starten. Zij krijgen te maken met de overgang van huidige naar nieuwe regelgeving. Wat betekent dat voor hen en wat kunnen ze het beste doen? Zie hiervoor ook de pagina Communicatie vergunningverlening rond 1 januari.

 

Bij inwerkingtreding

Over de volle breedte informeren over de nieuwe instrumenten en werkwijzen voor planvorming, participatie en vergunningverlening, toezicht en handhaving. Dit kan gaan om het maken van nieuwe pagina’s, maar minstens zo belangrijk is het aanpassen van oude informatie op bestaande pagina’s.

 

Stappenplan voor bestaande webpagina’s

We zien dat gemeenten op heel verschillende manieren aan de slag zijn met hun website. Een eenvoudig, generiek stappenplan voor het aanpassen van alle bestaande webpagina’s richting inwerkingtreding kan zijn:

Stap 1: Identificeren

Check aan de hand van trefwoorden welke pagina’s van de gemeentelijke website moeten worden bijgewerkt. Voorbeelden van trefwoorden: vergunning, omgevingsvergunning, bouwen, wonen, wabo, wro, planschade, participatie, bestemmingsplan, omgevingsloket, verordening, monument, boom kappen, uitrit/oprit/inrit etc. etc. Het kan ook handig zijn om een uitdraai van de sitemap te maken, zodat alle bestaande webpagina’s in beeld zijn.

Stap 2: Prioriteren

Prioriteer de bij te werken webpagina’s. Dat kan o.a. aan de hand van de bezoekcijfers: welke pagina’s zijn het meest bezocht?

Stap 3: Samen uitvoeren

Identificeer van elke pagina de inhoudelijk eigenaar en werk samen aan de update van de pagina. De benodigde aanpassingen kunnen flink verschillen. Op sommige pagina’s gaat het bijvoorbeeld alleen om het aanpassen van de link naar het Omgevingsloket, op andere pagina’s gaat het om grotere, inhoudelijke wijzigingen. Dit laatste zal vooral aan de orde zijn als de gemeente aan de slag gaat met haar omgevingsplan.

Voorbeelden

In de fase voorafgaand aan inwerkingtreding zien we dat gemeenten op heel verschillende manieren invulling geven aan het informeren over de Omgevingswet en de Wkb. Hieronder verwijzen we naar een aantal heel verschillende en willekeurig gekozen voorbeelden. Google zelf meer voorbeelden voor meer inspiratie!

Omgevingswet

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen