De Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) heeft een gefaseerde invoering. Gemeenten zullen belanghebbenden herhaaldelijk moeten informeren over aanstaande veranderingen. Een informatiebijeenkomst kan daarbij helpen. In deze toolkit vindt u handige informatie en praktische werkbestanden (downloads) die ondersteuning kunnen bieden bij de ideevorming, programmabepaling, organisatie en communicatie van een informatiebijeenkomst over de Wkb. 

Informatiebijeenkomst


Nut en noodzaak

Nut en noodzaak van het houden van een informatiebijeenkomst begint dikwijls met een informatiebehoefte, welke per doelgroep kan verschillen. Redenen kunnen zijn:

  • (Herhaaldelijk) informeren over de gevolgen van de Wkb  (denk aan: huizenbezitters en het lokale bedrijfsleven)
  • Stimuleren van het doen van een Wkb-proefproject (denk aan: aannemers, architecten, constructeurs, kwaliteitborgers, ontwikkelaars)
  • Verbeteren van de gemeentelijke bedrijfsvoering of dienstverlening  (denk aan: medewerkers van de gemeente en/of ketenpartners)

Programmabepaling

Elke gemeente heeft een eigen bouw-DNA, zoals bijvoorbeeld gemeenten met een grote nieuwbouwopgave, een historische binnenstad met veel monumenten of levendig bedrijfsleven met hoogbouw en industrieterreinen. Het DNA bepaalt deels welke doelgroepen over welke onderwerpen geïnformeerd moeten worden. U kunt daarbij de veelgestelde Wkb vragen die bij uw gemeente binnenkomen ter verificatie raadplegen. 

Een informatiebijeenkomst kan omgekeerd zorgen dat u als gemeente beter zicht krijgt op welke informatie een initiatiefnemer nodig heeft voor het doen van een juiste aanvraag en/of melding. Of om frequente aanvragers te informeren over welk standpunt u als bevoegd gezag inneemt ten aanzien van onderwerpen zoals Toezicht & Handhaving en Bijzondere lokale omstandigheden. 

Timing en planning

De invoering van de Wkb is gefaseerd. Het is daarom belangrijk herhaaldelijk belanghebbenden te informeren over de aanstaande veranderingen, zoals de verbouwactiviteiten van eenvoudige bouwwerken (gevolgklasse 1) die mogelijk begin 2025 onder de Wkb gaan vallen. Of monumenten en bouwwerken die een gevolgklasse 2 en 3 status hebben, die mogelijk later gaan volgen. Het is raadzaam om de timing van de (herhaalde) communicatiemomenten en/of het inrichten van de gemeentelijke informatievoorziening hierop af te stemmen.

Meer informatie

Meer informatie over de Wkb vindt u op de website van het Informatiepunt Leefomgeving. Informatie op de VNG website is complementair hieraan, met focus op praktische en procesgerichte ondersteuning van gemeenten.

Vragen of suggesties? 

In de toolkit vindt u een aantal formats (download) waarvan sommige vrij uitgebreid zijn, dus gebruik ervan wat u uitkomt. Heeft u vragen, suggesties ter verbetering van deze tooltkit? Wij horen ze graag van u. U kunt contact met ons opnemen via wkb@vng.nl, onder vermelding van ‘Informatiebijeenkomst Wkb'.