VNG Magazine nummer 16, 25 oktober 2024

Tekst: VNG

Terugblik bestuursvergadering van vrijdag 11 oktober

Overleg met het kabinet

Voorzitter Sharon Dijksma geeft een terugblik op het overleg tussen de VNG-delegatie en het kabinet. Ze vertelt dat de gesprekken met de minister-president en met de fondsbeheerders in goede sfeer verlopen. De belangrijkste onderwerpen zijn de grote zorgen over de financiële situatie van gemeenten. Het is voor de leden van de VNG essentieel dat de taken die gemeenten uitvoeren en de middelen die daarvoor vanuit het rijk beschikbaar worden gesteld in balans worden gebracht.

Algemene Ledenvergadering (ALV)

Voor de ALV op 29 november staan onder meer het VNG Jaarplan 2025 en de GGU-begroting 2025 op de agenda. Het bestuur stemt in met beide stukken. In de bestuursvergadering van 30 oktober stelt het bestuur de agenda en stukken voor de ALV definitief vast. Deze stukken worden op 1 november naar de leden verzonden.  

Stand van zaken Cao Aan de slag

Raymond Vlecken, burgemeester van Weert en voorzitter van de Kamer Inclusieve Arbeid (KIA), geeft een toelichting op de stand van zaken rond de Cao Aan de Slag. Het rijk wil de kosten van deze cao niet vergoeden aan gemeenten. Het KIA voert hierover gesprekken met het ministerie van SZW en met de vakbonden. Gemeenten willen deze cao namelijk wel uitvoeren.

Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU)

Roel Wever, voorzitter van het College voor Dienstverleningszaken, geeft het bestuur via een presentatie een actueel beeld van wat het Fonds GGU levert. Voor de komende periode is de ambitie om dit brede aanbod van producten en diensten meer bekendheid te geven.

Overige onderwerpen

Andere onderwerpen tijdens de vergadering waren: de tussentijdse evaluatie van het akkoord IZA/GALA, de actualisatie van de Contractstandaarden Jeugd, de onderhandelingen omtrent afvalafspraken en de gesprekken met het ministerie van Asiel en Migratie.


Terugblik tweedaagse commissie Raadsleden & Griffiers

Leden van de VNG-commissie Raadsleden & Griffiers waren uitgenodigd in de gemeente Oss voor een 24-uurs­sessie. De commissie hield op de tweede dag een reguliere vergadering.

Commissie wil zichtbaarheid binnen en buiten de VNG vergroten

Tijdens de heisessie concludeerden de leden dat het belangrijk is om de zichtbaarheid van de Commissie Raadsleden & Griffiers binnen en buiten de VNG te vergroten. Er is behoefte om meer de link te leggen met de raadsleden en griffiers in de andere VNG-commissies. De komende vergadering wordt een nieuwe portefeuilleverdeling besproken en een actieplan ter verbetering van de zichtbaarheid en werkwijze van de commissie.

Reguliere vergadering: regeerakkoord, regeerprogramma en miljoenennota

Tijdens de reguliere vergadering is gesproken over de VNG-reactie op het regeerakkoord, het regeer­programma en de miljoenennota. Ook is de conceptledenbrief naar aanleiding van deze verschillende stukken besproken. Afspraak is dat de volgende vergadering de VNG-ledenbrief wordt geagendeerd.

Modelinstructie griffiers

Daarnaast is gesproken over de conceptmodelinstructie voor griffiers. Er volgt deze maand nog overleg met de portefeuillehouders uit de verschillende betrokken commissies. Pas na een gedragen advies wordt dit voorgelegd aan het VNG-bestuur, daarna zal een VNG-ledenbrief verschijnen.

Modelprotocol integriteits­meldingen politieke ambtsdragers

Een ander bespreekpunt was het Modelprotocol integriteitsmeldingen politieke ambtsdragers. Om decentrale overheden meer houvast te bieden bij de behandeling van vermeende of daadwerkelijke integriteitsschendingen door politieke ambtsdragers heeft het CAOP in opdracht van het ministerie van BZK een modelprotocol laten opstellen. Het protocol is ook in de VNG-commissie Bestuur en Veiligheid besproken. Daar werd aangevoerd dat het protocol vooral een juridische invalshoek heeft (dit onderschrijft de Commissie Raadsleden & Griffiers). Het proces bij meldingen over de waarnemend burgemeester en burgemeester en hoe te handelen is onduidelijk. Ook de rol van de griffier is onderbelicht. Er volgt een kritische brief vanuit de VNG en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Meer over de commissies en het vergaderschema: vng.nl/vereniging