• Gemeenten: Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert
  • Good Practice: Efficiënte processen en regionale samenwerking

Wat is De 6?
De 6 is een flexibele netwerksamenwerking van zes kleine en middelgrote gemeenten die operationeel samenwerken. Deze samenwerking is gericht op het versterken van elkaar op regionaal niveau om lokaal meer te bereiken. De 6 gemeenten werken vooral op operationeel vlak met elkaar samen. Het is geen Gemeentelijke Regeling (GR), maar we hebben bestuurlijk wel veel draagvlak.

Welk probleem wilde de gemeente hiermee oplossen?
De 6 is ontstaan vanuit het sociale domein en Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) om te voldoen aan verplichtingen van de provincie. De samenwerking is pragmatisch en operationeel gericht op het delen van kennis om de kwaliteit te verbeteren en personeel te ontlasten. Door samenwerking kunnen gemeenten beter inspelen op complexe opgaven en nieuwe wetgeving.

Wat heeft de netwerksamenwerking concreet opgeleverd voor de gemeente?
De samenwerking heeft geleid tot meer efficiëntie door kennisdeling, waardoor gemeenten niet alles zelfstandig hoeven te doen. Voorheen kregen ze jaarlijks een reprimande van de provincie vanwege onvoldoende voldoen aan VTH-eisen. Nu zijn ze een succesverhaal, leveren betere dienstverlening, kunnen ze taken verdelen en delen de kennis over complexe vraagstukken.

Wat heeft de netwerksamenwerking gekost?
De samenwerking heeft geen formele begroting of kostenposten zoals bij een gemeentelijke regeling, omdat het geen GR is. De enige directe kosten zijn in tijd en de uitgaven voor zes betaalde Teams-accounts. De procesregisseur is de enige personele uitgave.

Hoe werd De 6 uitgevoerd?
Het is begonnen in het sociaal domein en Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH). Sociaal domein is in de lijn ingebed en loopt volgens de lijninstructeur. Andere werkgroepen hebben we gefaciliteerd in trio's, bestuurder en secretaris. Er ontstaan ook veel spontane samenwerkingen, naar de behoefte van medewerkers. Dit wordt dan gefaciliteerd door de procesregisseur. De verkenning voor een samenwerking bij een vraagstuk wordt vaak wel op ‘De 6- niveau' gedaan, maar niet alle 6 gemeenten hoeven bij elk project betrokken te zijn. Het is een flexibele netwerksamenwerking. Daar waar de opgaven liggen, werken ze samen. Als de opgave klaar is, kan je het weer loslaten. 

Wat waren de belangrijkste succesvoorwaarden?
Een duidelijke visie van de colleges van De 6, die de flexibiliteit van de samenwerking onderstreept. Het is essentieel dat elke gemeente begrijpt dat samenwerking lokaal sterker maakt. De bereidheid en het draagvlak om zowel te geven als te ontvangen, en open communicatie over deze verwachtingen zijn cruciaal.

Wat was de grootste uitdaging?
De coronaperiode maakte het moeilijk om lokaal en regionaal aan te haken. De creatie van een ‘De 6 Teams-pagina' hielp om digitaal in contact te blijven, en deze is nu geïntegreerd in de dagelijkse werkzaamheden.

Wat zou de volgende keer anders worden gedaan?
Er moet vanaf het begin een verbindende factor of aanjager worden aangewezen om de samenwerking te faciliteren. Dit kan intern of extern worden belegd. De noodzaak van zo’n rol is belangrijk, vooral omdat medewerkers vaak druk zijn.

Hoelang duurde de realisatie van dit project?
De initiële fases in het sociaal domein en VTH verliepen snel vanwege hoge tijdsdruk. Echter, betrokkenheid op grote schaal kost tijd; verkenningen duren meestal drie maanden, en implementatie van nieuwe thema's kan tot een half jaar in beslag nemen.

Wat is een eerste stap voor anderen die dit willen implementeren?
Begin met het identificeren van een gedeelde behoefte en gedeelde waarden in de samenwerking. Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn belangrijke factoren. Het is cruciaal om vooraf afspraken te maken over verwachtingen en de bereidheid om elkaar te ondersteunen.

Heeft u een tip voor anderen die deze good practice willen realiseren in hun eigen gemeente?
 Zorg voor duidelijke communicatie en begrip onder alle betrokken partijen over de voordelen van samenwerking. Wees realistisch over wat elke gemeente kan bijdragen en wat ze willen halen uit de samenwerking. Dit voorkomt frustraties en vergroot de kans op succes.