• Gemeente Amsterdam
  • Good practice: versterken van de aantrekkingskracht van de lokale overheid als werkgever

Wat is Campus Recruitment?
Campus Recruitment richt zich op het binden van jongeren aan de gemeente Amsterdam. Het doel is om beter zichtbaar te zijn bij studenten (potentiële toekomstige medewerkers). Maar ook om de theorie vanuit de onderwijsinstellingen dichter met de gemeentelijke praktijk te verbinden door een betere samenwerking. We zoeken contact met de juiste opleidingen, we verdiepen ons in wat studenten leren, en we kijken welke praktijkvoorbeelden binnen de gemeente passen bij wat ze in de schoolbanken leren, zodat dit beter beklijft en onze activiteiten bij het curriculum passen.  

Welk probleem wordt hiermee opgelost?
Het arbeidsmarktkrapteprobleem is hiermee natuurlijk niet opgelost, maar we zorgen wel voor zichtbaarheid bij en interesse in werken bij de gemeente bij jongeren. En dat is een eerste stap naar nieuw en jong toekomstig personeel. Daarnaast letten we met werving op een inclusiever werkbestand die de diversiteit van de stad weerspiegelt.

Wat heeft Campus Recruitment concreet opgeleverd voor de gemeente?
Het programma heeft het afgelopen jaar geleid tot gesprekken met 830 studenten en 17 structurele samenwerkingsverbanden opleidingen. Bij een specifieke opleiding steeg het percentage studenten dat geïnteresseerd was in werken bij de gemeente van 32% naar 56% binnen een jaar. Je bent vooral zaadjes bij studenten aan het planten. We kunnen nog niet precies pinpointen waarom iemand bij de gemeente Amsterdam solliciteert, onze intakegesprekken zijn daarop nog niet afgesteld.

Wat zijn de kosten van het project?
Weinig. Het project kost 2 FTE (projectleiders) vanuit P&O. Op aanvraag voor de betreffende afdeling ontwikkelen we een campusplan, daar hoort een communicatiebudget van 3000,- euro bij die moet worden betaald vanuit de betreffende afdeling uit de diensteverlening (IT, handhaving etc). 

Hoe is het project uitgevoerd?
Het project omvatte het creëren van een ambassadeursteam van enthousiaste medewerkers, het ontwikkelen van een campusplan en het opzetten van samenwerking met onderwijsinstellingen. Bezoeken aan scholen worden georganiseerd door deze ambassadeurs. Het idee is dat de uitvoering van het campusplan na een paar jaar wordt overgedragen aan de business.

Wat zijn de belangrijkste succesvoorwaarden?
Succes hangt af van de betrokkenheid van de hele afdeling, de beschikbaarheid van stageplaatsen, en het enthousiasme van de ambassadeurs. Een sterke interne samenwerking is essentieel. De (succes)voorwaarden bij elk nieuw campusplan zijn als volgt: er is één duidelijke opdrachtgever vanuit de lijn/de afdeling zelf, de hele afdeling moet betrokken zijn, er moeten stageplekken en startersfuncties zijn of op korte termijn komen en tot slot moet er een ambassadeurspool worden opgezet. Het valt of staat echt met de ambassadeurs die langs de onderwijsinstellingen kunnen. Dus die enthousiaste BOA die goed kan vertellen bijvoorbeeld. De hele afdeling moet betrokken zijn, omdat de gemeente zo veel mogelijk als één werkgever naar buiten wil treden. Opleidingen zijn ook vaak wat breder, dus hoe meer onderwerpen we hebben om te verbinden aan een opleiding, hoe beter.  

Wat was uw grootste inschattingsfout? 
Het is best lastig voor de organisatie om jongeren te begeleiden op de werkvloer en om stages en startersfuncties te creëren. Je wilt jongeren ook geen verdraaid beeld geven, dus je moet ook een goed onboarding programma hebben, goede begeleiding en een intern opleidingsprogramma om iemand te binden aan je organisatie. Dat is er niet altijd, en dit verschilt ook per afdeling. Campus doet eerst een intern verkennend onderzoek binnen een afdeling. Dit kost bijna een jaar. De uitkomst brengen we samen in een Campusplan. Dit hebben we aan het begin onderschat. Een afdeling moet wel echt klaargestoomd worden.  
 
Wat was de grootste uitdaging?
De grootste uitdaging was het opbouwen van een extern netwerk bij de onderwijsinstellingen en een intern netwerk van de ambassadeurs. Én zorgen dat alle afdelingen op één lijn zaten. De tijd die nodig is om dit te realiseren is vaak onderschat.

Wat had je achteraf anders gedaan?
Meer aandacht voor de randvoorwaarden (de ambassadeurspoel, beschikbare stageplaatsen en startersfuncties onder meer) en strategische profilering binnen de organisatie en effectievere inzet van middelen.

Hoelang duurde de realisatie van dit project?
Het opzetten van het eerste campusplan voor techniek heeft ongeveer twee jaar geduurd, met als doel structurele samenwerking en dienstverlening te realiseren.

Wat is een eerste stap voor anderen die dit willen implementeren?
Een eerste stap is het uitvoeren van een imago onderzoek onder stagiairs of starters om te begrijpen hoe de gemeente wordt gezien als werkgever. 

Een tip: 
Zorg voor duidelijke randvoorwaarden en een goede afstemming met de afdelingen. Dus creëer een tijdslijn, stem duidelijk het budget af en zorg dat de ambassadeurs van de afdeling vrijgespeeld zijn om naar onderwijsinstellingen kunnen gaan.