VNG Magazine nummer 17, 10 november 2023

Ik ben als goed opgevoede burger uiteraard van plan te gaan stemmen op 22 november en ik weet ook al op welke partij. Ondertussen word ik bij de supermarkt, in de winkelstraat en bij het station belaagd met folders en andere campagneparafernalia. Kan de gemeente daar niets tegen doen? 

Een stemmer

Geerten Boogaard

Beste stemmer,

De vrijheid van meningsuiting omvat inderdaad geen absoluut recht voor burgers om elkaar ongelimiteerd lastig te vallen met die mening. Ook gemeenten kunnen eisen stellen aan de verspreiding van standpunten. Maar de lat ligt daarbij hoog. De ruimte om politieke straatcommunicatie – dat is het – te beperken is heel klein. Eigenlijk alleen als het anders echt te gek wordt en er bijvoorbeeld opstoppingen ontstaan.
Bovendien kan het geen kwaad te realiseren dat politieke partijen hoofdzakelijk uit vrijwilligers bestaan. Verreweg de meeste folderaars voor politieke partijen offeren hun vrije tijd op aan het democratisch proces, vaak zonder dat ze zelf enige ambitie hebben om de politiek in te gaan. Misschien is ‘belagen’ dan ook wel niet het goede woord en past het beter om vriendelijk te bedanken omdat u al weet op wie u gaat stemmen.

Geerten Boogaard, Thorbeckehoogleraar

Ook een vraag voor Geerten Boogaard? 
Mail naar: thorbeckehoogleraar@vngmagazine.nl.