Om kinderen met een onderwijsachterstand te helpen, bieden gemeenten speciale programma’s. Gemeenten krijgen financiële middelen van het rijk om goed onderwijsachterstandenbeleid te voeren. Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is onderdeel van het onderwijsachterstandenbeleid.
Nieuws
Vraag en antwoord
-
Volledige vraag
Alleen het aanbod VVE dat de gemeente subsidieert telt mee voor de wettelijke verplichting om voldoende aanbod voorschoolse educatie te realiseren (art.166 li 1 WPO). De kinderopvang krijgt in veel gemeente slechts eenmalig subsidie in de investerings- en opleidingskosten. Hoe zorgt een gemeente dat het aanbod van de kinderopvang toch kan worden meegeteld?Antwoord
Sommige gemeenten geven de kinderopvang een jaarlijkse geringe subsidie per VVE plaats. -
De gemeente moet dan aan de subsidie de voorwaarde verbinden dat een strikte financiële scheiding van het peuterspeelzaalwerk en de kinderopvang wordt aangehouden.
Ook kan de voorwaarde worden gesteld dat voor het peuterspeelzaalwerk een aparte stichting wordt opgericht. Er kan ook een koepelorganisatie worden opgericht bestaande uit een commerciële organisatie en een stichting. De gemeente dient dan aan de subsidie de voorwaarde te verbinden dat de organisatie een absolute scheiding van de boekhouding aanhoudt.
Gaat men over tot een verregaande vorm van integratie, dat wil zeggen dat de peuters worden opgevangen in de kinderopvanggroepen, dan dient de gemeente kostprijsafspraken met de organisatie te maken. De gemeente koopt dan in feite peuterspeelzaalplaatsen in bij de kinderopvangorganisatie. Het is wel belangrijk om beleidsinhoudelijk voorwaarden in de overeenkomst op te nemen.
- zie ook pagina 34 van de Handreiking Harmonisatie Voorschoolse voorzieningen voor gemeenten (pdf)
-
Subsidie in de exploitatie van de kinderopvang is niet mogelijk, maar de gemeente kan wel subsidie voor de uitvoering van een VVE programma verlenen.