Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) verrichten enorm belangrijk werk voor Nederland. De boa’s in de openbare ruimte (gemeentelijke handhavers) krijgen meer en meer een eigenstandige rol in de aanpak van lokale leefbaarheid- en veiligheidsvraagstukken, ze weten wat er in de wijken speelt en zijn vaak het eerste aanspreekpunt van inwoners op deze onderwerpen. Boa's handhaven op veelvoorkomende overlastfeiten, dragen zo bij aan de leefbaarheid van de openbare ruimte en zijn in veel situaties een onmisbare samenwerkingspartner van de politie.
Nieuws
Ons standpunt
De gemeentelijke handhaver (boa) speelt een steeds grotere rol bij de aanpak van veelvoorkomende overlast en ergernissen. De VNG pleit voor uitbreiding van het takenpakket en de bevoegdheden, boa's zouden bijvoorbeeld moeten kunnen optreden tegen lichte verkeersovertredingen. Politie en handhavers moeten samenwerken op basis van gelijkwaardigheid, ieder vanuit de eigen rol.
Meer weten over ...
Informatie over boa's
Uitgebreide informatie over boa’s/gemeentelijke handhavers vindt u in het dossier ‘Buitengewoon opsporingsambtenaar' op de site van het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
Actieagenda gemeentelijke handhaving
In 2022 is de ‘Gezamenlijke actieagenda gemeentelijke handhaving 2022-2024’ vastgesteld. Deze actieagenda heeft als subtitel meegekregen: Gemeentelijke handhaving als professie!
Lees verder
Informatievoorziening rond ex-gedetineerden
Een burgemeester krijgt via Bestuurlijke Informatie Justitiabelen (BIJ) informatie over de terugkeer van bepaalde categorieën gedetineerden.
Lees meer over de Bestuurlijke Informatie Justitiabelen (BIJ)
Vraag en antwoord
-
Dat seksuele intimidatie een overtreding en geen misdrijf is betekent onder andere dat bepaalde opsporingsbevoegdheden die alleen bij misdrijven kunnen worden toegepast niet kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld het opvragen van camerabeelden van derden. Wel kunnen camerabeelden die zijn verkregen met cameratoezicht door gemeenten op grond van artikel 151c van de Gemeentewet worden geraadpleegd. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om door inbeslagname van een telefoon beelden te verkrijgen.
Dat seksuele intimidatie als overtreding en niet als misdrijf strafbaar is gesteld betekent ook dat schuld en opzet niet bewezen hoeven te worden. Dit faciliteert de handhaving.
-
Dit betekent dat het handhaver-modeluniform valt onder de bescherming van de Benelux Tekeningen en Modellen Wet (BTMW) en door derden alleen mag worden gebruikt nadat de VNG daarvoor schriftelijk toestemming heeft verleend. Gebruik zonder deze toestemming leidt tot een inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten van VNG. Gemeenten hebben van de VNG het gebruikersrecht gekregen. Als het modeluniform in de toekomst verplicht wordt gesteld, wordt uitgegaan van het gedeponeerde model zoals beschreven in de handreiking (pdf, 1.6 MB).
-
In het kader van de implementatie van de Wet seksuele misdrijven, waar de strafbaarstelling van seksuele intimidatie onderdeel van is, wordt rond 1 juli een landelijke publiekscampagne gestart om de nieuwe wet onder de aandacht van een breed publiek te brengen. In deze campagne, die zich in het bijzonder richt op jongeren (tussen 18 en 30 jaar) - aangezien dit de bevolkingsgroep is die het meest geconfronteerd wordt met seksueel geweld - is ook aandacht voor de strafbaarstelling van seksuele intimidatie. Het doel van deze campagne is het informeren van burgers over de nieuwe wet en door middel van communicatie de normatieve en preventieve werking ervan te versterken. Zo wordt gewerkt aan meer maatschappelijk bewustzijn rondom seksuele veiligheid en een cultuur van respect, instemming en afstemming. Zie voor meer informatie over deze campagne: www.metelkaartrekkenwedegrens.nl