Vanaf 1 januari 2024 hebben buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in domein I aanvullende bevoegdheden gekregen voor verkeershandhaving. Deze maatregel beoogt het verbeteren van verkeersveiligheid door het aantal overtredingen te verminderen. Meer informatie vindt u in een flyer van het CCV.
Nieuws
Nieuws
De laatste jaren is er veel discussie over het opleidingsstelsel (ingericht in 2013) voor de gemeentelijke handhavers. Gemeenten maar ook ketenpartners ervaren dat de huidige eisen die worden gesteld aan de basisbekwaamheid, het startniveau van de handhaver, niet meer volstaan voor de beroepsuitoefening.
Elk najaar zijn politie en justitie druk met onderzoeken naar handel in en opslag van (zwaar) professioneel vuurwerk. Daarbij worden regelmatig grote hoeveelheden (professioneel) vuurwerk aangetroffen op plekken waar dit niet is toegestaan.
Met de jaarwisseling en het vuurwerkseizoen aanstaande wil het Openbaar Ministerie gemeenten informeren over de inzetmogelijkheden van boa’s Openbare ruimte (Domein I) in de vuurwerkaanpak. Boa’s mogen bij het horen van een knal schrijven op feitcode H171.
Gemeenten en politie basisteams die de samenwerking tussen handhavers (boa’s domein I) en de politie (verder) willen vormgeven, kunnen gebruik maken van het landelijk format handhavingsarrangement. Dit format is bedoeld als voorbeeld en inspiratiebron voor het opstellen van een eigen handhavingsarrangement.
Het uniform vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van de handhaver openbare ruimte. Het Modeluniform Gemeentelijke Handhaver Openbare Ruimte (domein I) is geactualiseerd en levert een bijdrage aan de uniformiteit, herkenbaarheid, professionaliteit, veiligheid, gezag en dus het imago van handhavers.
Boa’s krijgen steeds meer bevoegdheden en werken steeds vaker nauw samen met de politie. Vanaf 1 augustus kunnen gemeenten boa's ook inschakelen bij de handhaving op water en op taxistandplaatsen.
Op 1 juli is het Besluit aanwijzing Halt-feiten in werking getreden. Met dit nieuwe besluit zijn de feiten waarvoor jongeren voor een Halt-afdoening in aanmerking kunnen komen geactualiseerd en in lijn gebracht met de huidige praktijk.
Op 1 juli is de Wet seksuele intimidatie in werking getreden. Met deze wet wordt seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar gesteld. Tegelijkertijd is in Rotterdam, Utrecht en Arnhem een pilot gestart met de handhaving door boa's, in aanvulling op de handhaving op seksuele intimidatie door de politie.
Het onderwerp levensbeschouwelijke uitingen bij handhavers is actueel. De VNG vindt dat wet- en regelgeving op dit punt leidend moet zijn en wil het maatschappelijke debat hierover blijven voeren. Dit was ook onderwerp van gesprek met de minister van JenV.