23 van de 28 basisscholen in Purmerend zijn in 3 jaar tijd overgestapt op gezond drinkbeleid. Dit houdt in: bestaande leerlingen werden beloond met een hippe, duurzame, hervulbare waterfles met vrolijk kleurtje als zij kozen voor gezond drinken. 80 tot 90% van de kinderen heeft gekozen voor gezond drinkbeleid, in totaal zijn dit ongeveer 5000 kinderen.
Alle nieuwe kleuters drinken uitsluitend water, thee, melk, karnemelk. Dit is verplicht en ter stimulatie krijgen kleuters een hervulbare fles, dit initiatief scheelt bij 5000 kinderen 4 tot 8 kilo suiker per jaar en scheelt een miljoen drinkpakjes aan afval. 

Jaartal

2021

Gemeente

Gezond drinken op school (water, thee, melk karnemelk) moet leuk en makkelijk gemaakt worden voor schooldirecteuren, leerkrachten, kinderen en ouders.   
Een gezonde leefstijl is zeer actueel, zeker in coronatijd. De omgeving bepaalt je gedrag, juist als het gaat om leefstijl. Het creëren van een gezonde omgeving voor haar burgers is mede de taak van de gemeente. Een gezonde schoolomgeving is een eerste logische stap waar gemeenten naar zouden moeten streven.   

Bij veel gemeenten wordt een gezonde schoolomgeving gestimuleerd, maar de resultaten blijven achter omdat scholen niet willen verplichten. Met dit idee lukt het om, zonder te verplichten, heel veel scholen, met bijna alle kinderen, alle dagen over te krijgen op water drinken. Het concept: elk kind dat kiest voor water ontvangt een hervulbare waterfles. Kinderen die geen water willen drinken ontvangen geen waterfles (80% van de bestaande leerlingen kiest hiermee voor water. Ook kinderen die geen water lustten leren water drinken).
Alle nieuwe kleuters drinken verplicht water en ontvangen allemaal een fles (zo wordt gezond drinkbeleid geborgd van onderaf).
De kracht van dit concept is: een zeer aantrekkelijke drinkfles (aantrekkelijk voor de kinderen). Niet verplichten maar de keuze bij de kinderen laten (hiermee wordt dit concept ook aantrekkelijk voor de schoolleiding, zij hebben immers geen 'last van' het project). 

Het idee is de simpele inzet van een chique, duurzame waterfles, in combinatie met het feit dat je kinderen zelf laat kiezen. De gemeente schaft de hippe flessen aan. De JOGG-regisseur of een beleidsmedewerker presenteert het aanbod in een directeurenoverleg van de scholen. De afdeling sportstimulering/buurtsportcoaches kunnen vervolgens de implementatie regelen, bijvoorbeeld bij elke school een 'aftrap water-feest' organiseren.   

Dit praktijkvoorbeeld was een van de finalisten van de GemeenteDelers.

Contactgegevens

Naam

Mw. Floor Volker

E-mail

f.volker@spurd.nl