Praktijkvoorbeelden (48)

Filter resetten

Bekend maakt bemind

Mensen komen niet meer met elkaar in contact. Onder invloed van social media is deze kloof groter geworden. Doordat verschillende groepen niet meer in contact komen met elkaar, vindt polarisatie vruchtbare bodem. Het Sociaal Cultureel Planbureau concludeert dat polarisatie dusdanig...

2024

CircuLaw: regelgeving voor een circulaire economie

In 2050 wil Amsterdam een volledig circulaire stad zijn. CircuLaw wil de overgang naar een circulaire transitie versnellen door te laten zien welke wetten en regels er bestaan, en hoe je deze kunt toepassen.

2024

Aandachtsvolle jeugdzorg: Heppie (t)Huis

De transformatie van de gesloten jeugdzorg naar kleinschalige woonvoorzieningen voor uithuisgeplaatste kinderen is in volle gang. Een goede ontwikkeling. Tegelijkertijd vraagt goede jeugdzorg om meer dan alleen kleinschaligheid. Om te laten zien hoe aandachtsvolle jeugdzorg er in de praktijk uit...

2024

Toegankelijk theater voor mensen met een auditieve beperking

Naar het theater gaan is voor veel mensen een fijne vrijetijdsbesteding, maar niet vanzelfsprekend als je niet of minder hoort. Hoe maak je theater toegankelijk voor mensen met een auditieve beperking? De gemeente Alphen aan den Rijn ging samen met...

2024

Zicht op drone vluchten

Amsterdam en Den Haag hebben het initiatief genomen om dronevluchten in hun gemeente in kaart te brengen. Dit inzicht stelt hen in staat om, in samenwerking met de politie en andere belanghebbenden, effectief beleid te ontwikkelen voor verantwoord dronegebruik.

2024

TKRAMREPUS

TKRAMREPUS is de eerste Omgekeerde Supermarkt waar je geen boodschappen haalt maar brengt. Het motto is niet nemen, maar geven. Mensen kunnen naar de ‘supermarkt’ om producten te geven (oftewel doneren) die daarna verder naar mensen in nood verspreid worden.

2024

Achter elke glimlach kan leed verborgen zitten

Alweer even terug realiseerde gemeente Amsterdam zich dat de hersteloperatie voor gedupeerde ouders langer zou duren. Daarom wilden zij meer bieden dan alleen brede ondersteuning.

2024

In Almere moeten mensen soms 12 jaar wachten op een woning

Gemeente Almere besloot in 2021 om gedupeerde ouders weer aan vergelijkbare huisvesting te helpen: zoveel mogelijk lijkend op de woning die ouders hadden vóór de problemen door de kinderopvangtoeslag. Dat bleek een enorme puzzel.

2023